Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Verslag van een ontmoeting met Annabel Langbein
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
De Smaken van Oostenrijk

Verslag van een ontmoeting met Annabel Langbein

Nieuws
Verslag van een ontmoeting met Annabel Langbein

De Nieuw-Zeelandse tv-chef en kookboekenauteur Annabel Langbein was voor een kort bezoek in Nederland. Goed nieuws voor een aantal gelukkige 24Kitchen-kijkers, want zij kregen de kans om Annabel te ontmoeten en te ondervragen. In een gezellige koffiezaak aan de Oudegracht in Utrecht vond de meet&greet plaats. De vier aanwezige prijswinnaars en hun gezelschap waren uitverkoren uit honderden inzendingen. De meest gestelde vraag uit alle deelnemers? Makkelijk: “Annabel, mag ik een keer bij jou op bezoek komen in dat prachtige huis van je?”.

Annabel Langbein is een charmante en lieve vrouw, die heel graag een fijn gesprek voert met de mensen die ze ontmoet. Als het dan ook nog over eten gaat, kan ze eigenlijk bijna niet ophouden met praten. Prijswinnaars Gert-Jan, Ciska, Sharon en Anita kregen allemaal de gelegenheid om hun meest prangende vraag te stellen, om vervolgens ademloos te luisteren naar de uitgebreide verhalen van de Nieuw-Zeelandse, die behalve het antwoord op de vraag ook met liefde een berg tips en bagage mee geeft.

Dit hebben wij geleerd van de ontmoeting met Annabel Langbein:

Stroopwafels zijn echt heel bijzonder.
Mensen van buiten Nederland kunnen niet ophouden over onze koeken. Best iets om trots op te zijn.

>> Zelf aan de slag met stroopwafels

Tuinieren is sport
In haar programma The Free Range Cook zie je Annabel Langbein in de weer in haar gigantische moestuin. We hebben ons vaak genoeg afgevraagd hoe een drukke dame de tijd vindt om alles bij te houden. Haar nuchtere antwoord: “Gewoon af en toe een kwartier aanpoten. Twee keer per week ofzo. Ik zie het als een goede workout, heb ik dat ook meteen gehad.”

Begin niet te ambitieus
Kijker Ciska vroeg zich af hoe je nu aan zo’n moestuin begint, vooral omdat zij sinds kort een eigen tuintje heeft. Advies van Annabel: als je wilt beginnen met groente, kies dan voor groene bladgroente die niet te ingewikkeld zijn, zoals rucola, koriander of een tomatenplant. Start niet te ambitieus. Juni/juli is trouwens nog steeds een perfecte tijd om te beginnen volgens haar, je hoeft zeker niet per se al aan het begin van de lente te zaaien. Kies dan wel voor snelgroeiende groente, zodat je er aan het einde van de zomer al profijt van hebt. Na je eerste oogst is het tijd om na te denken over artisan heritage vegetables, zoals de Nieuw-Zeelandse het mooi omschrijft, oftewel die prachtige vergeten groente die je niet zomaar in elke supermarkt kunt krijgen. Kies voor soorten die de winter overleven, zodat je er volgend jaar profijt van hebt.

Bezit is niks, delen wel
Annabel Langbein is stellig als het op duurzaamheid aankomt. Zo eet ze op veel plekken geen garnalen meer, omdat deze gekweekt zouden kunnen zijn onder dubieuze omstandigheden. In Zuid-Europa, op de niet-geïndustrialiseerde plekken, voelt ze zich thuis. De Mediterrane keuken met octopus, wilde groentes en artisjokken weet haar te beroeren. Reizen geeft veel inzicht. Zo heeft ze op verschillende trips gezien dat het delen van eten troostend werkt. Zelfs in bittere armoede kan iets zoet smaken. En mensen die niks hebben, zoals op haar reis door het binnenland van India, zijn bereid om te geven, om mensen te voeden die langskomen. Die houding heeft haar geïnspireerd en neemt ze mee. “Cooking is caring”. En dat betekent ook met liefde omgaan met onze planeet.

Proeven met je brein
Sharon was benieuwd hoe je nu een recept schrijft. Gaat dit uit het hoofd of moet een ervaren receptschrijver ook nog steeds experimenteren en bijstellen? Je kunt met je brein proeven, althans Annabel wel. En zij denkt dat het iedereen lukt. Denk maar aan een pizza: bedenk welke toppings je wilt combineren en probeer de smaakcombinaties tot leven te wekken, zodat je het bijna proeft. Maak steeds kleine variaties op beproefde succesrecepten en je zult merken dat je brein er geoefend in wordt. Vuistregel: “Make the ingredient shine”. Dus zorg dat je begrijpt welke elementen een bepaalde smaak juist versterken of overschaduwen en speel daarmee. Maar ‘echt proeven’ in de keuken blijft natuurlijk het allerbelangrijkste.

Hongerige puberzonen vul je met hummus
Wat geef je een jongen van een jaar of 15 nu als gezonde snack? Annabel lachte met een groot gevoel van herkenning om deze vraag: deze leeftijdscategorie lijkt wel eeuwig trek te hebben. Haar tip: huisgemaakte hummus om allerlei lekkers in te dippen. Gewelde kikkererwten (eenmaal gekookt ook prima in de vriezer te bewaren!), beetje knoflook, beetje komijn en tahini: daar is je hummus. Eventueel kun je de dip wat lichter maken met yoghurt of water.

>> Meer met hummus

Umami houdt je slank
Openhartig vertelt Annabel over de tijd dat ze een stuk zwaarder was. Toen ze een cursus voedingsleer volgde, leerde ze over umami: net als zoet en zout een basissmaak die zich het beste als ‘hartig’ laat omschrijven. Parmezaanse kaas, vissaus en miso hebben het. Deze “savoury deliciousness” zorgt voor een lekker verzadigd en bevredigend gevoel wanneer je het eet, en daardoor ga je minder snaaien.

Vegemite
Ze zijn er gek op down under: een bruine spread gemaakt van (bier)gistextract. Het zit vol vitamine B en smaakt een beetje als runderbouillon. In Australië en Nieuw-Zeeland heeft iedereen wel een potje thuis en is menig kind groot geworden met toast met Vegemite als ontbijt. Klinkt gek? Annabel Langbein mist Vegemite enorm als ze langer op reis is.

Never apologize
Een laatste advies van Annabel Langbein aan de prijswinnaars: als je een dinertje geeft en je hebt een beetje de zenuwen of je gasten allemaal tevreden zijn, verontschuldig je nooit! Als je iets met aandacht hebt klaar gemaakt en met liefde serveert, is dat een geschenk. En dat geef je met trots!

Verslag van een ontmoeting met Annabel Langbein

Ook interessant

  • Drie soorten gevulde eieren

    Gevulde eieren zijn het ideale hapje tijdens de borrel of brunch! Hugo deelt het basisrecept en 3 luxe gevulde eieren-variaties. Aan de slag!

    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 4,5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Salade met yoghurtdressing

    In Buitengewoon BBQ laat Pitmaster X je zien hoe je deze makkelijke salade maakt.

    voorbereidingstijd 10 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Roel Westra
    Roel

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

    Aangeboden door:
    Napoleon
  • Varkenskotelet met aardappel van de BBQ

    In Buitengewoon BBQ legt Pitmaster X je uit hoe je een klassieke varkenskotelet transformeert naar een hoger niveau. 

    voorbereidingstijd 20 min
    wachttijd 90 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Roel Westra
    Roel

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

    Aangeboden door:
    Napoleon
  1. 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
  2. Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
  3. Hier moet je eten in Graz
  4. 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
  5. Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
  6. Kan Hugo schapenhoeden als een local?
  7. Hugo proeft de Wild Atlantic Way
  8. Hugo ontdekt de Ierse dans
  9. Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
  10. Zo leef je authentiek in Dingle
  11. Zo leef je als een echte Dubliner
  12. Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
  13. &C x 24Kitchen - tips and tricks
  14. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  15. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  16. 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
  17. Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
  18. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  19. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
  20. Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 12:00 - 13:00
    Gordon Ramsay: Uncharted 2
    (Nu op tv)
  2. 13:00 - 14:00
    Ainsley's Fantastic Flavours 2
    (Nu op tv)
  3. 14:00 - 14:40
    French Gourmet with Justine Schofield
    (Nu op tv)
  4. 14:40 - 14:55
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  5. 14:55 - 15:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  6. 15:00 - 15:30
    Rudolph's Bakery: De Bakfiets
    (Nu op tv)
  7. 15:30 - 16:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  8. 16:05 - 16:35
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  9. 16:35 - 16:55
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  10. 16:55 - 17:20
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  11. 17:20 - 17:55
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  12. 17:55 - 18:25
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  13. 18:25 - 19:00
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  14. 19:00 - 19:30
    Loïc Tussen 2 Vuren
    (Nu op tv)
  15. 19:30 - 20:05
    SOS Piet XL
    (Nu op tv)
  16. 20:05 - 20:35
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  17. 20:35 - 21:00
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  18. 21:00 - 22:00
    James Martin's Spanish Adventure
    (Nu op tv)
  19. 22:00 - 23:25
    Remarkable Places to Eat
    (Nu op tv)
  20. 23:25 - 23:50
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  21. 23:50 - 00:30
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  22. 00:30 - 01:00
    Loïc Tussen 2 Vuren
    (Nu op tv)
  23. 01:00 - 01:40
    SOS Piet XL
    (Nu op tv)
  24. 01:40 - 02:45
    Remarkable Places to Eat
    (Nu op tv)
  25. 02:45 - 03:30
    James Martin's Spanish Adventure
    (Nu op tv)
  26. 03:30 - 03:35
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  27. 03:35 - 04:00
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  28. 04:00 - 04:20
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  29. 04:20 - 04:50
    Rudolph's Bakery: De Bakfiets
    (Nu op tv)
  30. 04:50 - 05:15
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  31. 05:15 - 05:35
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  32. 05:35 - 05:55
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  33. 05:55 - 06:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  34. 06:00 - 06:25
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  35. 06:25 - 06:30
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  36. 06:30 - 07:05
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  37. 07:05 - 07:25
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  38. 07:25 - 07:50
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  39. 07:50 - 08:25
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  40. 08:25 - 08:55
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  41. 08:55 - 09:25
    De Smaken van Oostenrijk
    (Nu op tv)
  42. 09:25 - 10:00
    Food Trail: South Africa
    (Nu op tv)
  43. 10:00 - 10:30
    Rudolph's Bakery: De Bakfiets
    (Nu op tv)
  44. 10:30 - 11:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C