Een dry rub is, zoals hierboven beschreven, een kruidenmengsel met droge kruiden waar zout vaak de basis vormt. De voordelen van een dry rub ten opzichte van een marinade zijn dat het vlees sneller 'marineert' en plekken specifiek ingesmeerd kunnen worden. Dry rubs werken het best bij grote stukken vlees zoals kalkoen, kip of spareribs.

Ga jij aan de slag met kip of kalkoen? Probeer dan één van onderstaande twee dry rub-recepten. Dry rub breng je gemakkelijk aan door alle droge ingrediënten te mixen en het vlees met de handen in te smeren. Hier vind je een stap-voor-stap methode om kip of kalkoen droog te pekelen en garen in de oven. 

  1. Basisrub
    - 1 el zout
    - 2 el bruine suiker
    - 1 el gemalen komijn

    - ½ el zwarte peper
    - 2 el mosterdpoeder
    - 1 el knoflookpoeder 
    - 2 el paprikapoeder 
    - cayennepeper naar smaak

  2. Italiaanse rub
    - 1 el zout
    - 1 el zwarte peper
    - 1 el zoete paprikapoeder
    - 1⁄4 el gedroogde cayennepeper
    - 1 el knoflookpoeder
    - 1 el uienpoeder
    - 1 el gedroogde tijm
    - 1 el gedroogde rozemarijn
    - 1 el gedroogde basilicum
    - ½ el gedroogde peterselie