Of je nu aan de slag gaat met een hele kip, kippenbouten of kippenvleugels: een krokant velletje is een must. Wij delen vijf tips om de huid krokant te bakken en sappig vlees te behouden!

1. Insmeren

Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.

2. Drogen

Laat de kip hierna onafgedekt, minimaal 8 uur in de koelkast staan. Zijn de 8 uren voorbij? Laat de kip dan minimaal een uur op kamertemperatuur komen. 

3. Loshalen en inprikken

Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen. 

4. Goede bakgerei

Leg je kip niet direct op een bakplaat maar op een ovenrek. Hierdoor wordt de kip van alle kanten verhit. Zet hier wel een bakplaat onder om het smaakvolle vet op te vangen en later over de kip te schenken. Heb je geen rek? Verspreid dan ovengroenten over een bakplaat en leg de kip hierop.

5. Hoge temperatuur

Wij raden minimaal 230 graden aan. Om te testen of je kip gaar is, kun je een oventhermometer in het dikste deel van het kippenvlees steken. Geeft de thermometer 75 graden aan? Dan is de kip klaar. 

6. Heb geduld

Misschien wel het uitdagendste onderdeel: wachten. Laat de kip 15 minuten afkoelen nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Hierdoor trekt het vocht terug in het vlees en wordt de huid nog knapperiger.