De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gebraden kip met verse frieten

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi de binnenkant met zout en peper. Snijd de citroen in kwarten. Pel de knoflook en snijd 2 tenen in de lengte in vieren. Stop de citroen met de gesneden knoflook en 2 takjes rozemarijn in de buikholte.

75 min kooktijd
Gebraden kip met verse frieten

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Gebraden kip (ca 15 minuten + 30 minuten oven)
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi de binnenkant met zout en peper. Snijd de citroen in kwarten. Pel de knoflook en snijd 2 tenen in de lengte in vieren. Stop de citroen met de gesneden knoflook en 2 takjes rozemarijn in de buikholte. Druk de holte zo goed mogelijk dicht. Steek de salieblaadjes onder de huid van de kip. Snijd de laatste teen knoflook in plakjes en snijd het laatste takje rozemarijn in plukjes. Steek de knoflook met de rozemarijn tussen de poten. Bind de poten vast met keukentouw. Bestrijk de kip met olijfolie, bestrooi met zout en peper en leg de kip in de braadslede. Braad de kip met de borstzijde omhoog in 1 uur goudbruin en gaar. Bedruip de borst en de bouten regelmatig met het braadvet. Neem de kip uit de oven of de pan en laat de kip 15 minuten onafgedekt rusten. Gebruik geen aluminiumfolie want dan trekt het vocht in het vel en is de kip niet meer krokant.


Verse frieten (ca 30 minuten)
Schil en was de aardappelen. Snijd de zijkanten bij en snijd partjes van 1 cm dik. Verhit de frituurolie tot circa 180 °C en frituur de frieten in 3 porties in circa 4 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze in een vergiet met keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met zout naar smaak en serveer direct.

Appel-mierikswortelcompote (ca 20 minuten + afkoelen)
Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een pan. Voeg suiker, water en citroensap toe. Breng met deksel op de pan aan de kook, laat de appels op laag vuur in circa 15 minuten langzaam gaar worden en het vocht verdampen. Schil en rasp de mierikswortel en roer het door de appelcompote.

Rudolph van Veen gaat terug naar de basis van het koken en geeft voorlichting over Nederlandse producten. In elke aflevering staat één groente of product centraal. Rudolph bezoekt de kwekerij zodat men kan zien waar ingrediënten vandaan komen en hoe hoog de kwaliteit van deze Nederlandse producten is. Samen met Rob Baan ontdekt hij de verhalen achter de heerlijkste Nederlandse groente, maar ook bezoekt hij bijvoorbeeld bedrijven waar Nederlandse kazen gemaakt worden en boerderijen met scharrelvlees. Vervolgens worden er heerlijke recepten bereid met deze producten, waarbij voldoende uitleg wordt gegeven over de verschillende ingrediënten en kooktechnieken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker