Wanneer je de grens met Mexico oversteekt zijn er 2 punten die direct opvallen: 1) Mexicanen eten véél hete pepers en 'not so spicy' is 9 van de 10 keer 'wel so spicy'. Opletten geblazen als je de vriendelijk ogende groene salsa over je taco smeert. Dit is gemaakt van gemalen pepers. 2) Het Mexicaanse eten dat we herkennen uit Nederland lijkt bij lange na niet op het Mexicaans eten in Mexico. Hoe zit dat? 

PS Wil je meer weten én zien over Mexicaans eten? 24Kitchen's Miljuschka neemt een nieuwe show op! Binnenkort te zien op 24Kitchen, kanaal 24. Meer info >

De historie van Tex-Mex

Je hebt Mexicaans, Tex-Mex en de wereldgerecht-variant van Knorr. De laatste is zó Nederlands dat we 'm buiten beschouwing houden. Tex-Mex ontstond toen de eerste Amerikaanse kolonisten zich vestigden in het gebied boven de Rio Grande (de rivier die het huidige Mexico van Amerika scheidt), dat nu Texas heet. Hier kwamen kolonisten in contact met de inheemse Mexicaanse bevolking, hun cultuur en eetgewoontes. 

Naarmate meer Amerikanen zich in het gebied vestigden, groeide de populariteit van Mexicaans eten. Kolonisten maakten het Mexicaanse eten met Texaanse ingrediënten als bloem en gehakt. Beiden (vrijwel) onbekend in de Mexicaanse keuken. Deze mengeling van culturen leidde uiteindelijk tot een eigen keuken die we vanaf 1940 Tex-Mex noemen. 

De Mexicaanse keuken

'De Mexicaanse keuken' is enorm divers. Je moet begrijpen dat Mexico bijna 50 keer zo groot is als Nederland. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Ondertussen heeft het land andere eetgewoontes geadopteerd en vind je er een mix van Europees, Amerikaans en de inheemse Maya- en Azteekse keuken.

Tacos

De taco's die we in Nederland eten zijn meestal harde schelpen. Mexicaanse tacos worden daarentegen gemaakt van zachte, kleine maistortillas. Overigens komt de bloemtortilla steeds vaker voor. Tacos worden gevuld met zo'n beetje alle ingrediënten. Bekende varianten zijn al pastor (vlees aan het spit met ananas) en de guisados (gestoofd vlees).

Tostadas

Worden de harde tacoschelpen dan nergens voor gebruikt in Mexico? Jawel, voor tostadas. Alleen zijn het geen schelpen maar platte, gefrituurde kleine tortilla's van mais. De tostada's worden rijkelijk belegd met allerlei ingrediënten en (vaak) afgemaakt met een berg kaas. 

Tortillas

De gemiddelde Mexicaans-Hollandse maaltijd bestaat uit wraps gevuld met gekruid gehakt (uit zakje), bonen, mais, guacamole en een klodder crème fraîche. Hier noemen we dat Mexicaanse tortillawraps. Wanneer je in Mexico een tortilla bestelt, krijg je enkel de wraps, veelal gemaakt van maismeel. 

Quesadillas

In Nederland maken we quasadillas door twee bloemtortillas te bakken in de pan met daartussen kaas. In Mexico lijken quesadillas meer op dubbelgevouwen tacos gemaakt van maismeel. Standaard zijn deze gevuld met kaas, maar kunnen aangevuld worden met allerlei soorten vlees en groenten. Deze worden gebakken op een plaat zodat de kaas smelt. 

Nacho's

De nachoschotel met een lading kaas, salsa en guacamole zijn niet Mexicaans maar Tex-Mex. Mexicanen kennen nachochips wel, maar dan heten het totopos. De chips worden gemaakt van gefrituurde maistortilla's. Hier wordt vaak verse guacamole bij geserveerd of de totopos vormen de basis voor chilaquiles: een Mexicaans ontbijt bestaande uit tortillachips, tomatensalsa en kaas (soms met extra ei of vlees).