Belangrijk om te weten is dat taco's hier in Nederland - gemaakt van gefrituurde schelpen en gevuld met gehakt en 'tacokruiden' - niet Mexicaans zijn. In Mexico gebruikt de kok geen gehakt en worden taco's gemaakt met wat wij hier tortilla's noemen. Echter is de Mexicaanse tortilla kleiner dan de Nederlandse variant en gemaakt van maismeel.

Vlees, vlees en nog meer vlees

Taco's worden veelal gevuld met gestoofd, gegrild of gefrituurd vlees. Bij de taco al pastor wordt gemarineerd vlees aan een braadspit geregen zoals we dat zien bij döner kebab. Geen toeval overigens, deze braadtechniek werd naar Mexico gebracht door migranten uit het Midden-Oosten. Het gebraden vlees wordt hierna in dunne plakken gesneden en op de taco gelegd samen met koriander, ui en ananas. 

Onmisbaar ingrediënt

Wil je zelf taco's al pastor maken? Dan haal je annatto of achiotepasta in huis, het onmisbare ingrediënt in de marinade. Dit geeft het vlees zijn dieprode kleur en specifieke smaak. Achiote wordt daarom ook wel de 'poor man's saffron' genoemd, omdat de kleur vergelijkbaar is met het duurdere saffraan. 

Achiotepasta bestaat uit gemalen achiotezaden. De vleesmarinade maak je door de achiotepasta te verdunnen met verse ananas- of sinaasappelsap en verschillende specerijen als komijn, peper, koriander, oregano, kruidnagel, knoflook en zout toe te voegen. De varkensschouder (zonder bot) wordt 2 uur à 3 dagen gemarineerd voordat het aan het spit wordt geregen.

Zelf taco's al pastor maken? Dat kan! Ook zonder braadspit. Zie de instructievideo hier onder.