Wanneer je zelf spareribs gaat maken, heb je - als het goed is - één doel: zorgen dat ze supermals zijn. Want de lekkerste spareribs? Die vallen zo van het bot.

Het geheim? Tijd. Bbq-chef Joeri van BAQ-fiets: 'Wanneer je malse spareribs wilt serveren, trek dan lekker veel tijd uit voor het marineren. De juiste marinade met voldoende zuren en enzymen zorgt dat de eiwitten in het vlees afbreken, waardoor het zo lekker zacht wordt.' 

Wat is dan lang marineren? Joeri: 'Het lekkerste vind ik het als ik de spareribs een dag van tevoren maak en ze een nachtje in een goede marinade in de koelkast zet.'

Kleine kanttekening hierbij: het recept bepaalt de bereiding en de marinade. Niet ieder recept leent zich hiervoor.

Welke ribbetjes zijn geschikt?

Wanneer je zelf de smaak van je spareribs wilt bepalen, ga dan voor onbewerkt vlees. Joeri: 'Ga vooral voor een kwalitatief stuk vlees, van een goed gehouden varken. Mijn voorkeur gaat uit naar biologische en mooi bedekte, vlezige ribben.' 

Hoeveel spareribs per persoon?

Kijk goed in het recept en hou daarnaast rekening met de gasten die bij je aan tafel schuiven. Joeri: 'Ik ga meestal uit van ongeveer een halve rib per persoon en een hele rib voor de stevige vleeseter.'

Welke spareribs-marinade kies je?

Voor je de spareribs gaat marineren, moet je ze eerst ontvliezen. Joeri: 'Ontvliezen kun je doen met een achterkant van een dunne pollepel. Zet de pollepel onder het vlies en trek (met een stukje keukenpapier) het vlies eraf.'

Kies vervolgens jouw marinade of rub. Afhankelijk van de techniek die je toepast kies je een droge of natte marinade. Deze kersencolamarinade is absoluut een aanrader. Of probeer deze boemboe Bali-spareribs (met een lekkere knipoog naar de Balinese keuken). Smeer de spareribs er rijkelijk mee in en zet ze weg. Gooi de overgebleven marinade niet weg, maar bewaar het om de spareribs later in de oven of op de barbecue mee af te lakken.

Spareribs uit de oven

Nadat de spareribs zijn gemarineerd, kun je ze koken - zoals bij dit recept. Of je gaart ze in de oven, zoals bij deze Memphis style spareribs. Hoe lang en op welke temperatuur de spareribs in de oven of pan gaan, is afhankelijk van het recept. Maar meestal geldt dat de voorkeur uitgaat naar langzaam garen op een lage temperatuur.

Wil je ze een lekkere bbq-smaak meegeven? Joeri: 'Leg ze op het laatst nog even op de barbecue op lage temperatuur en glaceer ze of - als je een krokant korstje wilt - smeer ze in met een dry rub of helemaal niets. Zorg er in ieder geval voor dat de ribben niet uit kunnen drogen als je ze op de grill legt. Kort insmeren en grillen als het vlees al gaar is, geeft ze die heerlijke grillsmaak mee.'

Smaakt naar meer?

Hieronder delen we de lekkerste spareribs recepten!


En hier vind je meer barbecue-recepten en grill-tips van Joeri. 

Spareribs boemboe Bali

Spareribs met een knipoog naar de Balinese keuken. Tip: je kunt deze spareribs ook op de barbecue bereiden!

Miniatuur

Spareribs in kersencolamarinade

Om je vingers bij af te likken: spareribs in een marinade van kersencola. Geserveerd met een aardappelsalade met dille.

Miniatuur

Zachte spareribs met sinaasappel en avocadodip

Spareribs bereid op een klassieke Aziatische wijze, met een zalige avocadodip.

Miniatuurvoorbeeld

Cirpsy panko spareribs

Heerlijke crispy panko spareribs, die je serveert met een frisse yoghurtsaus (ook lekker als onderdeel van een rijsttafel).

Miniatuurvoorbeeld