Wat is souvlaki?

Waar de Turken şiş kebab hebben en de Indonesiërs saté, hebben de Grieken souvlaki (spreek uit als: soe-VLA-kie). Letterlijk vertaalt betekent het 'spiesje' - verwijzend naar de manier waarop de stukken vlees gegaard worden boven een houtskool. Zo'n Griekse vleesspies bestaat vaak uit kip- of varkensvlees en is in sommige gevallen gemaakt van lam.

Souvlaki is één van de oudste fastfood-gerechten uit Griekenland. Het wordt daar zelden thuis gegeten, maar vooral buiten de deur. Het gerecht is daar zó populair dat er zelfs speciale eettenten zijn waar je het kunt eten, souvladzidiko genaamd.

Hoe serveer je souvlaki?

Een traditionele Griekse souvlakispies bestaat enkel uit vlees, daar waar je 'm in Nederland nog wel eens tegenkomt met een combinatie van vlees én groenten.Een ander verschil is de manier van serveren: hier krijg je 'm vaak geserveerd krijgt met rijst of friet. In Griekenland wordt de souvlaki, al in de keuken ontdaan van zijn spies en geserveerd op pitabrood.

Souvlaki op pitabrood

Pitabrood en souvlaki zijn daar zo met elkaar verbonden dat je een gevuld pitabrood krijgt wanneer je in Athene om souvlaki vraagt. Een vleesspies wordt daar aangeduid met kalamaki. Dit kan voor toeristen, maar ook voor Grieken zelf nog weleens verwarrend zijn.

Souvlaki met Griekse rijst

Spreken we over Griekse rijst, refereren we in Nederland vaak naar smeuïge tomaten-rijst. In Griekenland wordt dit bijgerecht ntomatorizo genoemd. De Griekse rijst maak je door een uitje en knoflook te fruiten. Hier voeg je de rijst aan toe, samen met tomatenblokjes en bouillon. Dit laat je koken tot het een smeuïge substantie heeft.

Kruiden voor souvlaki

Het allerbelangrijkste voor het maken van een souvlaki is de marinade. En deze is supersimpel. Voor een traditionele souvlaki-marinade gebruik je enkel 4 ingrediënten: olijfolie, citroensap, oregano en peper. Idealiter laat je het vlees minimaal 3 uur, maar het liefst de hele nacht, marineren.

Vlees voor souvlaki

Hoewel de souvlaki dus eigenlijk refereert naar de spies (en je daar dus alles op kunt prikken wat je hartje begeert) wordt in Griekenland normaliter varkensvlees gebruikt. Het is ook gangbaar om kip te gebruiken. Houd er rekening mee dat het vlees dat je gebruikt dik genoeg is. Op deze manier blijft het mals en sappig tijdens het grillen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld varkenshaas gebruiken of kippendijfilet.

Souvlaki bereiden

De vleesspies bereid je bij voorkeur boven een houtskoolgrill - hiermee is souvlaki dus een geschikt gerecht voor een zomerse (of winterse) barbecue. Mocht je deze niet hebben kun je 'm uiteraard bereiden in een grill(pan). 

Tzatziki

Saus voor souvlaki

Souvlaki wordt gegeten met de onwijs populaire Griekse tzatziki. Dit is een frisse saus op basis van yoghurt, komkommer en verschillende verse kruiden. Hier vind je het basisrecept voor een authentieke tzatziki.