Broden, maar ook verschillende soorten baksels vragen om de toevoeging van gist. Gist is een micro-organisme dat onder bepaalde omstandigheden koolstofdioxide (koolzuurgas) produceert. Deze 'luchtbelletjes' zorgen ervoor dat het deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Gist kan dus het verschil maken tussen een platbrood of een luchtig brood. 

Soorten gist

Er zijn drie typen gist op de markt: verse gist (bakkersgist), instant-gist en droge gist. De drie gistsoorten hebben dezelfde werking. Je kunt ze dus met elkaar vervangen. Let op: de ratio en behandelmethode verschillen wél van elkaar. Welke gist jij het best kunt gebruiken lees je hieronder.

Droge gist

Droge gist wordt gemaakt van verse gist en bestaat uit korrels. Als je de droge gist oplost in een lauwwarme vloeistof komt het organisme weer tot leven en kun je het gebruiken in je deeg. Droge gist wordt zelden nog verkocht in Nederland. Je kunt het soms nog vinden op webshops. Let op: instant gist wordt foutief ook wel gedroogde gist genoemd of andersom. Dit zijn twee verschillende producten. Kijk goed op de verpakking welke soort jij in huis hebt.

* móét je oplossen in lauwwarm water
* lang houdbaar
* niet veelvoorkomend

Instant-gist

Dit is de meest gangbare soort gist op de markt en wordt in de supermarkt in kleine zakjes verkocht. Instant gist wordt gemaakt van gedroogde gist, maar bevat geen beschermlaagje. Hierdoor kun je deze gistsoort direct door je deeg kunt mengen zonder het eerst te hoeven oplossen in lauwwarm water. Instant gist is makkelijk te gebruiken en lang houdbaar.

* direct door het deeg mixen (of eventueel eerst oplossen in lauwwarm water, maar hoeft niet perse)
* lang houdbaar
* meest gangbare soort

Verse gist: bakkersgist

Dit wordt verkocht in de vorm van een klein blokje. Je vindt het soms in Turkse supermarkten of bij de warme bakker. Verse gist bewaar je in de koelkast en is maximaal 14 dagen houdbaar. Daarna verliest het zijn werking. Wil je verse gist gebruiken kun je het oplossen in lauwwarm water of verbrokkelen en direct door je deeg kneden. 

* oplossen in lauwwarm water óf direct door het deeg mixen
* maximaal 14 dagen houdbaar in de koelkast
* te koop bij Turkse winkels of bakkers

Gistsoorten vervangen

De meeste recepten vragen om de toevoeging van gangbare instant-gist. Heb jij nu bakkersgist in huis? Dan kun je dit makkelijk vervangen. De ratio is hier één op drie. 1 zakje van 7 gram gedroogde of instant-gist is te vervangen door 21 gram verse gist.