De eerste fout die veel mensen maken, is dat ze niet controleren of de gist nog houdbaar is. Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.

Lees ook: Tip: zo maak je het beste je vaatwasser schoon >

Ook als je gist nog goed is, is er een kans dat je het verkeerd gebruikt. De temperatuur van de vloeistof is namelijk ook van groot belang. Bij een te hoge temperatuur werkt gist niet meer en bij een te lage temperatuur zal het deeg heel langzaam rijzen. Gist werkt het beste als de vloeistof lauw is, een beetje zoals de temperatuur van je hand.

De juiste verhoudingen

Zoals al genoemd zijn de verhoudingen cruciaal bij gist en daarom is een veel voorkomende fout dat je te veel of te weinig gist gebruikt. Volg daarom ook altijd goed het recept!

Gist bewaren

De laatste fout vindt na het bakken plaats, namelijk bij het bewaren van de gist. Je kunt gist in de koelkast bewaren, maar het blijft het langst houdbaar in de vriezer. Bewaar het in een luchtdichte container, dan is het houdbaar tot lang na de houdbaarheidsdatum.

Miniatuurvoorbeeld