Wat is een plant-based dieet?

Wie een plant-based dieet wil gaan volgen, eet - zoals de naam al doet vermoeden - voornamelijk plantaardig voedsel. En het liefst zo min mogelijk dierlijke producten.

Wat eet je dan, bij een plant-based dieet? Veel:

  • Groenten
  • Fruit
  • Granen
  • Noten
  • Zaden
  • Oliën
  • Peulvruchten

En zo min mogelijk dierlijke producten. Eén dan de voordelen van een plant-based dieet is dat het wordt geassocieerd met een lager risico op hartfalen. Naast alle (al dan niet bewezen) voordelen voor een gezonder leven, en - niet onbelangrijk - het milieu.

Wat is het verschil tussen plant-based en vegan?

'n Plant-based dieet is niet hetzelfde als vegan. Veganisten verbannen namelijk alles wat dierlijk is uit hun leven. Niet alleen voeding (van vlees tot honing), maar ook kleding en schoenen van dierlijke producten, make-up, álles. Bij een plant-based dieet is het de bedoeling dat plantaardig voedsel een hoofdrol krijgt en dat je (flink) mindert met dierlijke producten. Diëten, oftewel: beperken dus. 

Hoe begin je met (meer) plant-based eten?

Simpel: door veel, heel veel groenten te gaan eten! Bij de lunch, het avondeten, als snack. Zorg dat (meer dan) de helft van je bord gevuld is met groenten en je bent al goed op weg. Ga voor veel verschillende soorten en lekker kleurrijk, is het devies. 

Minder met vlees. Ga voor kleinere porties en vooral minder vaak. Er is een scala aan vegan-recepten, zonder dat je door hebt dat het vegan is!

Vervang zoet voor fruit. Ben je een toetjesliefhebber? Maak er een fruitfeestje van. 

Start de dag met een gezonde bak vol granen. Al die vrolijke ontbijtkommetjes met noten, granen en mooie vruchten zijn niet voor niets zo'n grote hit. Vreselijk lekker én in sommige gevallen helemaal plant-based.

Whole food plant-based

Voor wie een stapje verder wil gaan, is er nog een extra toevoeging: 'whole food plant-based'. Met andere woorden: je eet enkel 'whole food', onbewerkte producten.

Waar je bij een 'gewoon' plant-based dieet nog wel een zak aardappelchips in je winkelmandje kunt stoppen, is het whole food plant based-principe gebaseerd op onbewerkte producten. Dus niks uit de fabriek, volgestopt met conserveringsmiddelen, overbodige suikers en koolhydraten. Helemaal (whole) plant-based.

Plant-based recepten

Wil je jouw eetpatroon omgooien? Of gewoon een beetje minderen met dierlijke producten? Geef op je bord de hoofdrol aan groenten (in plaats van vlees), mix dat met heerlijke vegan-recepten, vul aan met flink wat fruit- en groentesnacks en je bent goed bezig!

Over groenten gesproken: wat je allemaal niet met venkel kunt doen >