De eerste keer dat we ansjovis tegenkwamen in een recept voor een simpele pasta waren we in shock. Vis? Waarom? Een honderd(misschien wel duizend)tal recepten verder kunnen we inderdaad bevestigen dat ansjovis het geheime ingrediënt is om een tal van recepten meer diepte te geven. 

De smaakversterker

Als ik ansjovis toevoeg, smaakt mijn gerecht dan niet meteen 'vissig'? Nee. Sterker nog - ansjovis is de umamibomb die veel gerechten nodig hebben, vertelt de befaamde Jamie Oliver vaak in zijn shows. Dit, zonder dat de smaak de overhand neemt. Het kleine visje is vet en zout en juist dát geeft extra diepte en smaak. 

Hoe te gebruiken?

Ansjovis koop je in Nederland veelal in blik of pot. De ansjovis is op dat moment al gefileerd, gezout en geconserveerd in olie. Nu je het geheime ingrediënt weet: ga er mee experimenteren. Los de ansjovis bijvoorbeeld op in een pan met knoflooksudder het door een (tomaten)saus, pureer door een dressingof maal fijn in een keukenmachine tot kruidenboter.