Roombroodjes zonder room

'Roombroodjes', prijkt er op de verpakking uit de supermarkt. Maar wanneer je het etiket leest blijkt deze 'room' ingrediënten als palmolie, verschillende emulgatoren en doperwten-eiwit te bevatten. Hiermee heeft het weinig gelijkenissen met 'echte' banketbakkersroom die gemaakt wordt van eidooiers, suiker, maizena, vanille en melk. Hoe zit dit precies?

Geel of wit?

Wat direct opvalt is dat echte banketbakkersroom meer wit dan geel is. Toch zijn we deze gele substantie, gemaakt van een halffabrikaat dat bestaat uit poeder dat samengevoegd wordt met water, meer als banketbakkersroom gaan zien dan het echte werk. Dit, omdat we de gele kleur ervan linken aan vanille-smaak. En dat terwijl vanille geen gele kleur geeft.

Houdbaarheid

De Keuringsdienst van Waarde gaat op bezoek bij bakker Cees Holtkamp. Deze laat zien dat het maken van echte banketbakkersroom niet moeilijk is. Waarom gebruiken supermarkten en de meeste bakkers dan toch de poedervorm? Dit blijkt te liggen aan de houdbaarheid en de mogelijkheid tot invriezen. ,,Echte banketbakkersroom moet je de ochtend van te voren maken'', legt Holtkamp uit. ,,De melk kan namelijk zuur worden.''

Hoe kunnen twee dezelfde producten dan onder dezelfde naam verkocht worden? ,,Het is geen beschermde naam dus ze mogen het zo noemen'', vertelt Holtkamp. Dat dit in de supermarkt gebeurd is geen wonder. Maar ook echte bakkers blijken, aan de hand van onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde, poedermix voor banketbakkersroom te gebruiken. ,,Als jullie dit zeggen moet ik dat geloven, maar ik vind het ongelofelijk'', reageert Holtkamp. ,,Dan zaag je de poten onder je eigen stoel vandaan.''