Er bestaan zo'n 40.000 soorten rijst op de wereld. En hoewel het exacte nummer onduidelijk is, kunnen we wel stellen dat je elke dag van je leven een andere soort rijst kunt eten - soms wel twee. Goed, gelukkig liggen al deze soorten niet in de supermarkt en kiezen wij gemiddeld uit 10 soorten. 

Rijst voor nasi

Grofweg kun je rijst indelen in twee soorten: rijst met een lange en korte korrel. Over het algemeen blijft rijst met een lange korrel licht en luchtig na het koken (al verschilt dit onderling per soort) en is rijst met een korte korrel eerder plakkerig.

Licht en luchtig

Bij het bereiden van nasi goreng (gebakken rijst) wil je dat de rijst licht en luchtig blijft na het koken. Hier kun je dus het beste rijst met een lange korrel voor gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld basmati-rijst.

Zilvervliesrijst

Witte rijst is geslepen en gepolijst, en ontdaan van de zilvervlies die een notige smaak afgeeft. Wil je die extra notige smaak in je nasi goreng? Gebruik dan zilvervliesrijst. Die kookt nog droger dan witte rijst. Een andere optie is om witte rijst met zilvervliesrijst te mixen. Die truc wordt vaak gebruikt om de witte rijst wat droger te maken met behoud van de neutrale smaak.

Surinaamse rijst

In de toko vind je ook rijst onder de naam Surinaamse rijst. Die heeft een lange korrel en kookt luchtig en droog. Perfect voor nasi. 

Kan ik pandanrijst of jasmijnrijst gebruiken?

Pandanrijst is eigenlijk geen rijstsoort. Het is vaak een mix van jasmijnrijst en een andere soort rijst. Of het is witte rijst waar een pandangeur aan toe is gevoegd. In principe heeft pandanrijst een lange korrel, maar het heeft ook een kleverig karakter. Wil je een kleverige nasi maken? In de toko vind je Thaise jasmijnrijst. Het merk AROY-D is populair en een goede optie. Belangrijk is om de jasmijnrijst niet met te veel water te koken. Laat de rijst na het koken droogstomen voor de perfecte basis. Als je een rijstkoker gebruikt is een laagje water boven de rijst van 1 cm hoog (ofwel een half vingerkootje) al voldoende. 

Oude rijst

Rijst van een dag oud is natuurlijk perfect voor nasi. Het vocht uit de rijst is verdampt en dat maakt 'm uitstekend voor in je nasi. Maak dus een beetje extra en bewaar het voor de nasi van morgen. 

Benieuwd hoe je nasi maakt, die smaakt zoals in de toko? Hier geven we stap voor stap uitleg.