We maken in Nederland nog vaak de fout om rijst na het koken direct te serveren. Hoewel je tijdens het kookproces wat kruiden kan toevoegen zal het niet alle smaken absorberen. Wat we dan wel moeten doen? Rijst bakken. 

Dit wordt onder andere gedaan bij de bereiding van nasi goreng (letterlijk vertaald: gebakken rijst). De rijst wordt na het koken in een (wok)pan verhit met kruiden waarna er eventueel groenten, vlees of ei aan wordt toegevoegd. Op deze manier wordt het bakje rijst een gerecht an sich. Wij delen 5 tips om de beste gebakken rijst - in het engels fried rice - te maken:

1. Gebruik de juiste rijst

In principe kun je met elke rijstsoort aan de slag,  zo lang het niet 'plakkerig' is zoals risotto- of sushirijst. Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.

2. Spoel af

Het overtollige zetmeel zorgt ervoor dat de rijst gaat klonteren - en dat is dus precies wat je niet wilt. Je doet er dus verstandig aan om je rijst voor het koken af te spoelen onder de kraan. Dit kan 30 seconden in een bak met (koud) water. 

3. Laat drogen

Er wordt gezegd dat de beste gebakken rijst gemaakt wordt van 'kliekjes'. Rijst van de dag ervoor weer opwarmen met kruiden. Mocht je nu geen overgebleven rijst in de koelkast hebben staan, zorg er dan voor dat de gekookte rijst de tijd krijgt om af te koelen en te drogen. Ook dit voorkomt klonteren. Mocht je stap 2 en 3 netjes uitgevoerd hebben, heb je stap 4 waarschijnlijk niet nodig. 

4. Breek de rijst

Toch klonten ontstaan in je rijst? Breek deze voordat je het gaat verwarmen. Dit voorkomt dat de rijst geplet wordt in de wok. Daarnaast kunnen de losse korrels optimaal de smaak van de kruiden op nemen.

5. Gebruik hitte

We gaan eindelijk aan de slag met de laatste stap. Een wokpan is hier geen overbodige luxe. Gebruik flink wat hitte om de rijst op te bakken. Dit mag kort - de rijst is al gegaard. Zorg daarom dat je kruiden en eventueel overige ingrediënten klaar hebt liggen. 

6. Voeg smaak toe

Wees niet te zuinig met de kruiden. Hier vind je een recept waar we een kruidencombinatie in vermelden.