Grootste fout

De allergrootste fout die je kan maken is ervan uitgaan dat je na het planten van een zaadje achterover kan leunen en wachten tot er iets groeit. Het tegenovergestelde is de waarheid. Vanaf het moment dat de zaadjes beginnen te ontkiemen, moet je langzaam maar zeker aan de bak. Hugo: ‘Tomaten moet je eerst laten ontkiemen en voorgroeien voordat je ze gaat verpotten.’

Tip van Hugo
Geduldig zijn is hierbij heel belangrijk. ‘Zaadjes laten eerst een soort testblad zien. Veel mensen worden dan al heel enthousiast, maar eigenlijk is het nog niets. Je kan pas blaadjes van het gewas zelf zien als de fotosynthese zijn werk heeft gedaan. En dat is dus het moment om het plantje te verpotten. Doe je dit niet dan krijg je alleen een hele lange stengel.'

Foutje 2: type grond

Het ene soort grond is het andere niet. Dat klinkt logisch maar wordt nog weleens vergeten. Hugo: ‘Je begint met een zaai- en stekgrond om de zaadjes te ontkiemen. Nadat het plantje is ontkiemd, heeft het veel meer voeding nodig om verder te kunnen groeien.'

Tip van Hugo
'Zet de plantjes in een pot met goede moestuinaarde nadat je ze hebt verspeend.'


Verspenen is het loshalen van meerdere plantjes die uit één zaadje zijn gegroeid. Wanneer je ze bij elkaar laat staan, heeft het eindproduct - waar je oorspronkelijk voor zaaide - geen ruimte genoeg om te groeien.



Moestuinaarde is vaak te koop in een tuincentra, maar zelfs aan de biologische variant zijn er kunstmeststoffen toegevoegd. Hugo werkt het liefst met alleen maar duurzame producten. Daarom heeft hij met een bioloog zijn eigen moestuinaarde ontwikkeld van schimmels en bacteriën. Leuk om te weten: deze kun je zelf in huis halen!

moestuin

Foutje 3: strakke planning

In een zakje zitten vaak 200 tot 300 zaadjes. Hugo: 'Vaak zaaien mensen uit enthousiasme het hele zakje zaadjes. Maar uit elk zaadje groeit een plantje en dan moet je ineens bijvoorbeeld 300 radijzen oogsten. Die krijg je natuurlijk niet op. Deze fout heb ik zelf ook gemaakt.'

Tip van Hugo
De oplossing? 'Zaai in delen en maak een schema én een plattegrond van wat waar staat. Zo heb je meer overzicht en kun je per week iets nieuws zaaien.  Het is dan wel extra belangrijk om er rekening mee te houden dat sommige zaden naast elkaar niet groeien, maar andere elkaar juist versterken in het proces.' 

Hugo’s ultieme tip

Als laatst heeft Hugo nog een belangrijke tip: “Ga het gewoon doen! Mijn tuin is inmiddels een grote groenzee van eetbare planten. Het is goed om te beseffen dat een eetbare tuin net zo mooi is als een siertuin, maar bovendien een stuk handiger.” En dat is wat ons betreft meer dan een goede reden om de handen uit de mouwen te steken!

Benieuwd naar meer tips en de moestuin van Hugo? Volg hem op Instagram via @hugokennis