Hoe werd karamel-zeezout überhaupt zo populair?

Wáár komt die enorme liefde voor karamel-zeezout vandaan? Daarvoor moeten we een paar decennia terug. Naar verluidt was het Henri Le Doux, een Franse patissier die eind jaren 70 experimenteerde met een klontje zoute boter in zijn caramel au beurre salé. Daarna vulde zijn collega-patissier Pierre Hermé er in de jaren 90 zijn macarons mee. En die verkochten in rap tempo. 

Van de luxe-patisseriezaak kwam de karamel-zeezout in hippe koffiehuizen terecht. Daarna was het ijsfabrikant Häagen-Dazs die het zout ook in de supermarktkaramel introduceerde. Dat gebeurde in 2008. Zes maanden later zette Starbucks een salted caramel-chocolademelk op de kaart. Even later werd de melk-karamel-zeezout-reep van Tony's Chocolonely de beste verkochte chocoladereep uit hun assortiment. 

Waarom vinden we karamel-zeezout zo lekker?

De combinatie van zoet, zout en vettig zou dezelfde stoffen in onze hersenen losmaken als een shot heroïne, liet onderzoek van de Universiteit van Florida volgens The Independent zien. De voorkeur voor suiker en vet is aangeboren, omdat we die nodig hebben om te overleven. Het zout zorgt er dan weer voor dat we er niet vanaf kunnen blijven. Duidelijk.

Miso-karamel

Maar dan: als karamel-zeezout zo'n onovertroffen (zelf wetenschappelijke!) smaakcombinatie is, hoe kan deze dan ooit van de troon gestoten worden? Wel, met zo'n zelfde samenvoeging van smaken maar dan met extra diepte. Zoals miso-karamel. De miso vervangt hierin het huis-tuin-en-keuken-zout en geeft de karamel een zoute, funky, umami-smaak.

En wat mogen dat zijn? Miso is een dikke pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji (een soort schimmel) die als smaakmaker in de Japanse keuken wordt gebruikt. Dit zal lijkt waarschijnlijk niet de eerste keus als toevoeging aan desserts. Maar inmiddels zien we dat miso naast toevoeging in voor- en hoofdgerechten ook haar weg binnen de patisserie heeft gevonden. 

Hoe maak je miso-karamel?

Miso-karamel kun je net als karamel-zeezout als toevoeging gebruiken in allerlei zoete recepten. Denk aan chocoladetaart, ijs, koekjes en pudding. Het makkelijkste is om er een saus van te maken. In de video hieronder laten ze zien hoe je in een mum van tijd een multi-inzetbare miso-karamelsaus maakt.

In de video gebruikt ze hiervoor rode misopasta. Andere bekende miso-soorten in Nederland zijn de witte shiro-miso en zwarte kuro-miso. Over het algemeen kun je stellen: hoe donkerder de miso, hoe dieper de smaak. Varieer hiermee naar eigen smaak.