De cake die de zwaartekracht trotseert. De vertical layer cake is, zoals de naam al doet vermoeden, opgebouwd uit verticale lagen. Dit geeft een verrassingseffect op het moment dat je de cake aansnijdt. De taart lijkt op zijn zij te staan. 

Het beslag

De vertical layer cake heeft een biscuitdeeg als basis. Dit is niet zomaar. Biscuitdeeg is zachter, en minder broos dan normaal cakebeslag. Dit deeg wordt veel gebruikt voor de welbekende Zwitserse rol, ook wel bekend als een biscuitrol/boomstam/swiss roll. Deze 'rekbaarheid' heb je nodig om de cake later tot een rol op te draaien. Want dat is de truc om die lagen verticaal te krijgen.

Bereiding

De cake is een stuk simpeler dan hij er in eerste opzicht uitziet. Allereerst maak je biscuitbeslag. Dit smeer je uit over een bakplaat en bak je af in de oven. De cake smeer je hierna in met botercrème (of een andere icing). Daarna snijd je hem door, en rol je 'm op. Deze 'rol' is de basis voor de cake. In de onderstaande video zie je het recept en de bereiding.