''Allereerst: kook nooit iets wat je nog nóóit hebt gemaakt. Daar word je zenuwachtig van.'' Wat je nog meer kunt doen voor een stressvrije kerst?

Tip 1: Begin op tijd met receptuur zoeken

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren weet wat je gaat koken en maak dan je boodschappenlijstje. Je kunt natuurlijk je favoriete kookboeken induiken voor inspiratie, maar bekijk ook zeker onze verzameling van makkelijke kerstrecepten.

Tip 2: Haal alles van tevoren in huis

Zorg dat je alles wat lang houdbaar is al in huis haalt, zoals wijn, olie of blikken groenten. Geef de bestellingen bij de slager ruim van tevoren door, dan hoef je het op de dag zelf alleen maar op te halen. Miljuschka: ''In de keuken ga je te werk zoals ze ook in een restaurant doen mise en place. Snijd alles voor en zet het in bakjes bij elkaar. Sommige dingen kun je ook al van tevoren bereiden, zoals een dressing of jus.'' 

Tip 3: Testkoken 

Wil je van je hoofdgerecht een waar spektakel maken deze feestdagen? Ga dan testkoken! Sowieso leuk – én lekker – en je weet alvast welke hindernissen je te wachten staan. Wat dacht je van een gevulde buikspek-rollade, kerstkalkoen uit de oven of lamsrack?

Tip 4: Een goede voorbereiding is het halve werk

Sommige gerechten lenen zich perfect om eerder te bereiden. Denk aan soepen, sauzen en stoofgerechten. Dit geldt helemaal voor zoete baksels! Koekjes, taarten en chocolaatjes kun je makkelijk voor het kerstdiner voorbereiden. 

Tip 5: Een mooie kersttafel

Een lekker kerstmenu staat voorop, maar hoe alles is aangekleed maakt het uiteindelijk toch écht helemaal kerst. Miljuschka: ''Dek gezellig de kersttafel. Als je een salade bereidt, maak die dan in een krans op in plaats van hatsekidee in een schaal. Je eet tenslotte met je ogen.'' Denk ook aan sfeervolle kaarsjes, uitgeprinte menukaarten en mooie servetten. 

Benieuwd naar nóg meer tips van 24Kitchen-chef Miljuscka Witzenhausen? Kijk dan iedere werkdag om 18:00 naar Snel met Miljuschka: Kerst op kanaal 24.