Britten zijn gek op fish 'n chips, wat in wezen friet is met een stuk gefrituurde vis geserveerd in een opgerolde krant. In dit artikel gaan we dieper in op het paneren van de Britse vis voor fish and chips, en in dit artikel delen we het koninklijke recept voor fish and chips van de privé-kok van onder anderen prinses Diana, prins Harry én koningin Elizabeth II.

Het geheime ingrediënt

Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen. Moutazijn (malt vinegar) om precies te zijn. Een gewoonte die Amerikanen, Australiërs en Canadezen hebben overgenomen. Al zijn de Canadezen wat koppig en gebruiken nog weleens witte azijn.

Moutazijn wordt gemaakt van gerst. Er bestaan verschillende soorten. De donkere moutazijn, ook bruine moutazijn genoemd, wordt gebruikt voor over de friet. Het heeft een sterke smaak, dus let op met de hoeveelheid. Behalve als topping over de friet, is moutazijn ook het basisingrediënt voor veel Britse sauzen, chutneys of wordt gebruikt bij het inleggen van groenten.