Vertrouw voedingsclaims niet klakkeloos

,,Claims als ‘zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen’ moet je niet klakkeloos overnemen vertelt gezondheidsjournalist Tijn Elferink aan het AD. ,,Een perfect voorbeeld hiervan is Activia yoghurt abrikoos & mango.'' Ondanks de voedingsclaim bestaat het product voor bijna 10%(!) uit suiker, als je de achterkant bekijkt.

Hoe dat zit? ,,Er zit geconcentreerde abrikozenpuree en geconcentreerd abrikozensap in. Klinkt misschien gezond, maar concentraat bestaat voornamelijk uit suiker.'' En zoals we al eerder schreven verwerkt je lichaam alle soorten suikers op dezelfde manier. Zo denk je gezond bezig te zijn maar krijg je onverwacht een hoop suiker binnen.

Producten met veel verstopte suikers

Tijn tipt verder nog 14 andere voedingsmiddelen met veel verstopte suikers: vruchtenyoghurt, sushi en zeewiersalades. De laatste twee worden verrijkt met suikers door de sushi-azijn en dressing.

Ook oplosthee blijkt veel suikers te bevatten. ,,De drie hoofdbestandsdelen zijn dextrose, rietsuiker en karamel'', vertel Elferink. Ook fruitsappen kun je beter met mate drinken. Hoewel fruit gezond is, bevat het sap erg veel suikers en bijna geen vezels. Je kunt het vergelijken met een glas frisdrank.

Opmerkelijk: lightproducten komen er óók slecht vanaf. Tijn: ,,Om een product light te mogen noemen, moet er minimaal 30 procent minder van een bepaald ingrediënt inzitten.'' Zo kan er nog wel 30% minder vet inzitten, maar kan het wel dubbel zoveel suikers of zout bevatten. Als voorbeelden noemt hij light-chips en mayonaise.

Melk en koffiepads

Plantaardige melk een gezonde keuze? Ook hier wordt suiker aan toegevoegd. ,,Al moeten we niet vergeten dat er ook suiker in normale melk zit. Dit heet dan lactose.'' Drink jij je koffie zonder melk? Ook koffiepads en oploskoffie bevatten toegevoegde suikers.

,,Sauzen maken er als het om suiker gaat echt een potje van. De kroon spannen satésaus, woksaus en barbecuesaus, die bestaan voor een derde uit suiker'', vertelt Elferink. Je kunt je sauzen voor bij de barbecue dus beter zelf maken. Al moet je wel opletten met de ketjap-manis. De supermarktvariant bestaat voor de helft uit suiker.