Wat is labne?

Labne of labneh is een yoghurtdip uit het Midden-Oosten die in de basis lijkt op een hartige versie van de Nederlandse hangop. Labneh wordt traditioneel gegeten als dip voor bij brood als onderdeel van verschillende mezzes (kleine hapjes).

De meesten zullen labneh kennen als dip. Er bestaat ook een variant waarbij de labneh wordt gedroogd en tot balletjes wordt gerold door een kruidenmengsel. Door het drogen wordt de smaak wat intenser.

Hoe maak je labne?

Labneh wordt gemaakt door volle yoghurt een nacht uit te lekken in een kaasdoek tot het de consistentie van roomkaas heeft. De uitgelekte yoghurt wordt daarna op smaak gebracht met zout, kruiden en een scheutje olijfolie.

Naast zout, kun je allerlei verschillende smaakmakers toevoegen. Dit is precies waarom labne zoveel variaties kent. Populaire ingrediënten zijn za'tar (een Oosterse kruidenmix), sumak, aleppopeper of geroosterde knoflook. Maar ook verse kruiden als dille of munt geven de dip een heerlijk frisse smaak. 

Labne-recept

Zoals we al eerder vertelden is het maken van labneh een eitje. We delen hieronder onze favoriete recepten waarin labneh een belangrijke rol speelt. Van brooddip tot saus voor bij het avondeten. Ga dat vooral proberen.

Midden-Oosterse dips: Labne

Labne (Midden-Oosterse dip)

Bekijk
Lamsköfte met flatbread en labne

Lamsköfte met flatbread en labne

Bekijk
Labnehballetjes ingepakt in kool met vijgen

Labnehballetjes ingepakt in kool met vijgen

Bekijk
Geroosterde Aubergine met labne en kappertjes

Geroosterde Aubergine met labne en kappertjes

Bekijk
Komijn-, venkel- en flatbreadchips & knoflooklabne-dip

Komijn-, venkel- en flatbreadchips & knoflooklabne-dip

Bekijk