Wat is kwarktaart?

Kwarktaart kent vele varianten. Meestal bestaat de taart uit een koekjes-, kruimel- of cakebodem met daarop een dikke laag kwark. De taart hoeft niet in de oven maar stijft door de toevoeging van gelatine op in de koelkast waarna je er stukken uit kunt snijden. Je ziet de kwarktaart vaak met aardbeien of citroen maar je kunt 'm ook naturel of met ander soort fruit maken.

Verschil kwarktaart en cheesecake

De Engelse vertaling van kwarktaart is cheesecake. Dit klopt echter niet helemaal, waarschijnlijk omdat ze geen kwark kennen in Amerika. Beide taarten zijn dan wel kaastaarten maar er bestaat een wezenlijk verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met monchou (roomkaas) en kwarktaart met, je raadt het al, kwark. Dit maakt dat een kwarktaart een stuk lichter en zuurder is dan dan een monchoutaart of cheesecake.

Zelf kwarktaart maken

Zelf kwarktaart maken? Simpel! Zo'n beetje elke supermarkt heeft kant-en-klaar-pakketten in het schap staan voor kwarktaart maar het basisrecept voor een naturel kwarktaart is ontzettend simpel. 

Wat heb je nodig om een kwarktaart te maken?

Voor kwarktaart heb je nodig: gelatine, slagroom, suiker en volle kwark, scheutje water en eventueel wat vanille. Je kunt eventueel de slagroom achterwegen maken, het resultaat is dan wat zuurder. 

Hoeveel gelatine heb ik nodig?

Je gebruikt ongeveer 5 blaadjes gelatine op 500 gr kwark.

Kun je ook een yoghurttaart maken zonder gelatine?

Zonder bindmiddel kun je geen taart maken van yoghurt of kwark. Wel kun je varkensgelatine vervangen door agaragar. Dit is een veganistisch bindmindel gemaakt van zeewier.

Recept kwarktaart

Hieronder vind je het basisrecept voor een simpele kwarktaart. Met dit recept kun je eindeloos variëren: denk aardbeienkwarktaart, matcha-kwarktaart of citroenkwarktaart. Ook de bodem kun je naar wens aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld bastogne of Oreo’s. Zolang je de verhoudingen aanhoudt, kun je het recept helemaal naar eigen smaak invullen.

Kwarktaart

Bodem:

  • 200 g digestive biscuits
  • 100 g ongezouten roomboter
  • snufje zout

Vulling:

  • 500 g magere kwark (of volle kwark, naar smaak)
  • 250 ml slagroom
  • 100 g kristalsuiker
  • 6 blaadjes gelatine (of 9 g gelatinepoeder)
  • Sap van een halve citroen

Bereiding:

  1. Verkruimel de digestive biscuits en smelt de boter en voeg hier een snufje zout aan toe. Meng beide goed door elkaar en druk het mengsel stevig in de bodem van een springvorm. Zet de vorm in de koelkast.
  2. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. 
  3. Roer de kwark los. Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de stijfgeklopte slagroom door de kwark.
  4. Knijp de gelatine uit. Smelt de gelatine in een klein beetje water (niet laten koken!) en los de gelatine erin op. 
  5. Voeg de gelatine toe aan het kwarkmengsel en roer goed door.
  6. Giet de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Recept aardbeienkwarktaart

De bodem blijft hetzelfde. De aardbeienkwarktaart maak je door verse aardbeien te pureren en samen met de gelatine, slagroom en kwark te mengen tot één geheel. Dit laat je net als bij de andere kwarktaarten opstijven in de koelkast. In de video hieronder vind je een simpel basisrecept voor aardbeienkwarktaart.

Aardbeienkwarktaart

Vulling:

  • 250 g aardbeien
  • 400 g magere kwark
  • 200 ml slagroom
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 el citroensap

Topping:

  • Verse aardbeien

    Bereiding:

  1. Pureer 300 g aardbeien met een staafmixer of blender. Voeg het citroensap toe.
  2. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. 
  3. Roer de kwark los. Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de stijfgeklopte slagroom door de kwark.
  4. Knijp de gelatine uit. Verwarm de aardbeienpuree in een pan (niet laten koken!) en los de gelatine erin op. 
  5. Voeg de aardbeienpuree met gelatine toe aan het kwarkmengsel en roer goed door.
  6. Giet de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Garneer de taart voor het serveren met verse aardbeien en eventueel een beetje aardbeienjam of gelei.

Citroenkwarktaart

Dit is een variatie op de basistaart met toevoeging van citroensap en rasp. Gebruik voor de vulling: 8  blaadjes gelatine, 350 ml slagroom, 3 citroenen, 160 g suiker en 750 ml volle kwark. De bereiding is simpel, wel moet je rekening houden met de tijd dat de taart moet opstijven in de koelkast.

Citroenkwarktaart

Gezonde kwarktaart

Wil je een gezonde kwarktaart maken die je zelfs als ontbijt zou kunnen eten? Vervang in dat geval de volle kwark voor magere kwark. De extra suiker in de kwarktaart kun je weglaten. Het fruit in de kwarktaart bevat in principe genoeg zoetigheid voor de taart.

De koekjesbodem kun je vervangen door een mix van havervlokken, dadels en noten. Hier delen we bijvoorbeeld een recept voor een pistache-agavebodem voor een taart.

Bodem kwarktaart

Er bestaat géén vaste receptuur voor de kwarktaartbodem. Vaak wordt er gewerkt met een simpele koekjesbodem. Hierbij maal je je favoriete koekjes fijn en meng je het met gesmolten roomboter. De koek-roomboter ratio is hierbij 2 op 1. Afhankelijk van de grootte van je springvorm is dit dus bijvoorbeeld 200 gram bastognekoeken op 100 gram roomboter. 

Kwarktaart zonder gelatine

Het is mogelijk om kwarktaart te maken zonder gelatine. Wel raden we aan om de gelatine in dit geval te vervangen voor een vegetarische variant. Zo bestaat er agar agar, een gelatine gemaakt van zeewier. Het verschil met agar agar is dat het een paar minuten moet koken voordat het gaat gelatineren. Normale gelatine verliest juist haar bindkracht wanneer dit te warm verhit wordt.