,,De helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen waarvan een kwart zelfs dagelijks. Vrouwen overigens vaker dan mannen. Dat we deze pillen slikken komt deels doordat we opgroeien met de wetenschap dat vitamines goed zijn voor ons lichaam'', schrijft de Keuringsdienst van Waarde op hun website

Vitamine of antioxidanten?

,,Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit'', schrijft het Voedingscentrum. Het binnenkrijgen van genoeg antioxidanten heeft een positief effect op je lichaam. ,,Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen''.

10 keer de ADH

Bij het handhaven van een gezond voedingspatroon zou een persoon genoeg vitamine binnen moeten krijgen. Echter slikken veel Nederlanders vitaminepillen als aanvulling. Het probleem? Er zijn pillen op de markt die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ruimschoots overschrijden. De Keuringsdienst van Waarde wijst naar vitamine-C-pillen die ruim 10 keer zoveel vitamine C bevatten dan de ADH. Dit rijst de vraag: hoe (on)gezond is dit?

Het slikken van te veel vitamine is niet zo onschuldig als het lijkt. ,,In sommige gevallen zijn hoge doses vitamines zelfs gevaarlijk: ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroten. Wat ook uit onderzoek blijkt is dat het teveel aan vitamine C waar we het net al even over hadden, een risicofactor is voor het ontwikkelen van nierstenen'', aldus de Keuringsdienst van Waarde.

Ook interessant:
is vette vis gezond?

Wanneer wél gezond?

Het slikken van voedingssupplementen kan dus bij overmatig gebruik een averechtse werking hebben. Zijn voedingssupplementen dan altijd slecht? Nee. Het slikken van vitamines kán voor mensen met bepaalde aandoeningen of diëten werken - mits in de juiste hoeveelheden en aanbevolen door een arts.

,,Foliumzuur kan bijdragen om geboorteafwijkingen te voorkomen en vitamine D wordt aanbevolen voor ouderen die niet genoeg buitenkomen'', schrijft de Keuringsdienst van Waarde. Vitamine B12 kan daarnaast helpen bij mensen met bloedarmoede en bij mensen die een dieet volgen zonder dierlijke producten.