Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

,,Om te beginnen zijn er betere manieren om deze gezondheidseffecten te bereiken dan citroensap in water’', begint Elferink. ,,Als je ouder wordt kan het maagzuur bijvoorbeeld afnemen en dat zuur heb je nodig om je eten goed te kunnen verteren’', vervolgt hij. ,,Maar of je daarvoor per se citroensap moet drinken is maar de vraag.”

Betere stoelgang

Zo blijkt een citroen maar weinig meerwaarde te hebben. Neem de pectinevezels die de stoelgang bevorderen, die zitten ook in ander fruit. ,,En dan vooral fruit waarbij je het vruchtvlees en de schil mee-eet. Want juist daarin zitten vaak die pectinevezels’’, legt Elferink uit.

,,Als het je om de vezels gaat kun je beter een appel eten, en dan specifiek rode appels. Die bevatten veel meer pectinevezels dan citroensap. Daarom ook de uitspraak ‘an apple a day keeps the doctor away.”

Vitamine C

Een ander voordeel van citroensap is vitamine C. ,,Dat is hartstikke belangrijk voor ons lichaam, onder andere voor onze weerstand en om wondjes te laten genezen.. Maar ook hier geldt dat dat er meer vitamine C in hele vruchten zitten dan in met water verdund citroensap.’’ Wat wél te vinden is in citroensap zijn flavonoïden, een groep antioxidanten. Hoewel de wetenschap er nog niet helemaal over uit is, lijkt het erop dat ze positieve effecten op onze gezondheid hebben. Maar ook hier zijn volgens de gezondheidsjournalist betere bronnen voor te vinden. ,,Het zit in groene thee, maar bijvoorbeeld ook in chocola of rode wijn.”

Afvallen

Waarom het advies luidt om citroensap ‘s morgensvroeg te nuttigen en op te lossen in lauwwarm water blijft voor Elferink een raadsel. ,,Het enige wat ik ooit ben tegengekomen is dat mensen denken dat zuur en lauwwarm water kunnen helpen bij het afvallen. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Je gaat van een glas citroensap echt niet afvallen.”

,,Verder is er geen enkele reden om dit specifiek ‘s ochtends te doen”, vertelt Elferink. Hij raadt aan om de ochtend daarentegen te starten met een goed ontbijt. ,,Kies voor havermout of gefermenteerde zuivel als kwark of yoghurt.”

Elferink drukt nogmaals op het hart om niet het sap van fruit, maar het fruit zelf te eten. ,,Wanneer je alleen het sap drinkt krijg je vooral suiker binnen en geen vezels. Het zijn juist de vezels die zo belangrijk zijn. Die zorgen ervoor dat je lichaam suikers minder goed kan opnemen en voorkomen suikerpieken - en dus sugar cravings.

Negatieve effecten

Er bestaan ook negatieve effecten legt Elferink uit. Zo kan citroensap tanderosie veroorzaken. ,,Maar je verdunt het sap met water, waardoor de zuurgraad daalt. Al met al kun je beter een glas verdund citroensap drinken, dan een glas cola. Ook al is het cola light.’’