Misschien denk je er niet snel bij na, maar de manier waarop je knoflook bereidt, heeft ontzettend veel invloed op de smaak. En dan met name de sterkte van de knoflooksmaak. 

Knoflook snijden

De meeste mensen snijden hun knoflook. Logisch, want gesneden knoflook is heerlijk in je gerecht zonder dat de smaak (en je adem) te overheersend word. Gesneden knoflook is erg lekker als je het kort in de pan laat karamelliseren met een scheut olie. Op deze manier wordt met name de zoete smaak van knoflook geaccentueerd. Hierbij moet je goed opletten, want fijngesneden knoflook kan snel verbranden. Wil je meer knoflooksmaak in je gerecht? Kies er dan voor om je knoflook te raspen of persen.

Knoflook raspen of persen

Knoflook raspen en/of persen zorgt voor een intensievere knoflooksmaak in je gerecht. Dit heeft te maken met allicine, de stof die knoflook zijn typerende geur en smaak geeft. Hoe fijner de knoflook, hoe meer allicine vrijkomt en des te scherper de smaak. Heerlijk voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte aioli

Knoflook in zijn geheel

Heb je een hekel aan knoflook pellen en snijden of wil je de volgende dag geen last hebben van een nare knoflookgeur? Dan kun je ervoor kiezen om een knoflookteentje in zijn geheel en ongepeld te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de knoflook minder snel aanbrandt en een subtielere smaak afgeeft. PS: de teentjes kun je het beste wel even verwijderen vlak voor je het gerecht serveert.