Ailoli kan áltijd: bij vis, vlees, groenten of als dip - tenzij je van plan bent om na het eten nog op date te gaan. De Spaanse knoflooksaus is een allemansvriend. Maar hoe maak je aioli thuis? Wij hebben tips en het traditionele én moderne aioli-recept.
Met deze tips maak je de ultieme traditionele én moderne aioli

Aioli of mayonaise?
Om te beginnen tackelen we het beroemdste vraagstuk: is aioli niet gewoon mayonaise met knoflook? Ja. En tegelijkertijd ook weer niet. De witte, romige saus waar jij zo veelvuldig je brood in (dubbel)dipt tijdens de buurtbarbecue is eigenlijk geen aioli. Dit is een mayonaise met de toevoeging van knoflook.
Traditionele aioli met een vijzel
Aioli komt van de Catalaanse samentrekking tussen de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Een traditionele aioli bestaat daarom uit niets meer (of minder) dan een emulsie van olijfolie, zout en knoflook. Het eindresultaat heeft meer weg van verdikte, romige olijfolie dan een witte saus zoals bij mayonaise. Die is namelijk opgebouwd uit eigeel, azijn en neutrale olie.
Aan de slag
Traditionele aioli vraagt om weinig behalve knoflook, olijfolie, zout, een vijzel en wat spierkracht. Je maalt twee tenen knoflook in een vijzel tot een zachte puree. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe terwijl je blijft roeren in dezelfde richting tot de emulsie dikker wordt. In de video hieronder wordt het verschil van de twee dips nog een keer uitgelegd.
Moderne aioli met staafmixer
Een simpele, of moderne aioli, maak je mét eigeel en lijkt meer op de saus die je voor elke picknick uit het koelvak grist. Hier heb je geen vijzel of spierkracht voor nodig maar enkel een staafmixer. Het is een simpele manier om een romige saus te bereiden.
Aan de slag
In een hoge kom stop je knoflook, 1 ei, zout en citroensap. Deze ingrediënten mix je met een staafmixer tot een dikke massa. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe. Na een paar minuten zal, mede door het vet uit het ei, er zich een dikke saus vormen die veel weg heeft van mayonaise.
Aioli maken op basis van mayonaise
Er zal vast ergens een Catalaan omdraaien in z'n graf, maar we gaan 'm toch delen: het recept voor een supersimpele aioli op basis van mayonaise (of een knoflook-mayonaise). Hiervoor meng je simpel een paar eetlepels mayonaise met geraspte knoflook. Je kunt eventueel wat olijfolie toevoegen om het geheel wat dunner te maken.
Recepten met aioli
Hoewel we aioli vaak als dip gebruik voor op brood, gaat het samen met héél veel ingrediënten. Om je op weg te helpen hebben we onze favoriete recepten mét aioli voor je op een rij gezet. Welke ga jij vanavond maken?
Gefrituurde garnalen met aioli en groentechips
Van deze mooie kleuren op je bord word je toch gelijk vrolijk? We hebben het recept voor je klaargezet zodat je het gelijk kan uitproberen.
Gehaktballen van de barbecue met geroosterde paprika-aioli
Er gaat niks boven een lekker barbecue recept tijdens de warme zomerdagen. Deze paprika-aioli is dan ook een echte aanrader voor bij de gehaktballen.
Zalm met aardappel, venkel en aioli
Wat eten we vandaag? Deze zalm met venkel, aardappel en aioli natuurlijk. Het is makkelijk, gezond en zo klaar.
Hasselback patatas bravas met kabeljauwfilet in tomatensaus
Deze hasselback patatas bravas (met een twist) is superlekker met een zelfgemaakte aioli. Kortom, een echte aanrader.
Ook interessant
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?