Aioli of mayonaise?

Om te beginnen tackelen we het beroemdste vraagstuk: is aioli niet gewoon mayonaise met knoflook? Ja. En tegelijkertijd ook weer niet. De witte, romige saus waar jij zo veelvuldig je brood in (dubbel)dipt tijdens de buurtbarbecue is eigenlijk geen aioli. Dit is een mayonaise met de toevoeging van knoflook.

Traditionele aioli met een vijzel

Aioli komt van de Catalaanse samentrekking tussen de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Een traditionele aioli bestaat daarom uit niets meer (of minder) dan een emulsie van olijfolie, zout en knoflook. Het eindresultaat heeft meer weg van verdikte, romige olijfolie dan een witte saus zoals bij mayonaise. Die is namelijk opgebouwd uit eigeel, azijn en neutrale olie.

Aan de slag

Traditionele aioli vraagt om weinig behalve knoflook, olijfolie, zout, een vijzel en wat spierkracht. Je maalt twee tenen knoflook in een vijzel tot een zachte puree. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe terwijl je blijft roeren in dezelfde richting tot de emulsie dikker wordt. In de video hieronder wordt het verschil van de twee dips nog een keer uitgelegd.

Moderne aioli met staafmixer

Een simpele, of moderne aioli, maak je mét eigeel en lijkt meer op de saus die je voor elke picknick uit het koelvak grist. Hier heb je geen vijzel of spierkracht voor nodig maar enkel een staafmixer. Het is een simpele manier om een romige saus te bereiden.

Aan de slag

In een hoge kom stop je knoflook, 1 ei, zout en citroensap. Deze ingrediënten mix je met een staafmixer tot een dikke massa. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe. Na een paar minuten zal, mede door het vet uit het ei, er zich een dikke saus vormen die veel weg heeft van mayonaise.

Aioli maken op basis van mayonaise

Er zal vast ergens een Catalaan omdraaien in z'n graf, maar we gaan 'm toch delen: het recept voor een supersimpele aioli op basis van mayonaise (of een knoflook-mayonaise). Hiervoor meng je simpel een paar eetlepels mayonaise met geraspte knoflook. Je kunt eventueel wat olijfolie toevoegen om het geheel wat dunner te maken. 

Recepten met aioli

Hoewel we aioli vaak als dip gebruik voor op brood, gaat het samen met héél veel ingrediënten. Om je op weg te helpen hebben we onze favoriete recepten mét aioli voor je op een rij gezet. Welke ga jij vanavond maken?

Gefrituurde garnalen met aioli en groentechips

Van deze mooie kleuren op je bord word je toch gelijk vrolijk? We hebben het recept voor je klaargezet zodat je het gelijk kan uitproberen 

Bekijk het recept hier

garnalen horizontaal

Gehaktballen van de barbecue met geroosterde paprika-aioli

Er gaat niks boven een lekker barbecue recept tijdens de warme zomerdagen. Deze paprika-aioli is dan ook een echte aanrader voor bij de gehaktballen.

Bekijk het recept hier

aioli en gehaktballen

Zalm met aardappel, venkel en aioli

Wat eten we vandaag? Deze zalm met venkel, aardappel en aioli natuurlijk. Het is makkelijk, gezond en zo klaar. 

bekijk het recept hier

venkel en zalm

Hasselback patatas bravas met kabeljauwfilet in tomatensaus

Deze hasselback patatas bravas (met een twist) is superlekker met een zelfgemaakte aioli. Kortom, een echte aanrader. 

Bekijk het recept hier

hasselback