Aioli of mayonaise?
Om te beginnen tackelen we het beroemdste vraagstuk: is aioli niet gewoon mayonaise met knoflook? Ja. En tegelijkertijd ook weer niet. De witte, romige saus waar jij zo veelvuldig je brood in (dubbel)dipt tijdens de buurtbarbecue is eigenlijk geen aioli. Dit is een mayonaise met de toevoeging van knoflook.
Traditionele aioli met een vijzel
Aioli komt van de Catalaanse samentrekking tussen de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Een traditionele aioli bestaat daarom uit niets meer (of minder) dan een emulsie van olijfolie, zout en knoflook. Het eindresultaat heeft meer weg van verdikte, romige olijfolie dan een witte saus zoals bij mayonaise. Die is namelijk opgebouwd uit eigeel, azijn en neutrale olie.
Aan de slag
Traditionele aioli vraagt om weinig behalve knoflook, olijfolie, zout, een vijzel en wat spierkracht. Je maalt twee tenen knoflook in een vijzel tot een zachte puree. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe terwijl je blijft roeren in dezelfde richting tot de emulsie dikker wordt. In de video hieronder wordt het verschil van de twee dips nog een keer uitgelegd.
Moderne aioli met staafmixer
Een simpele, of moderne aioli, maak je mét eigeel en lijkt meer op de saus die je voor elke picknick uit het koelvak grist. Hier heb je geen vijzel of spierkracht voor nodig maar enkel een staafmixer. Het is een simpele manier om een romige saus te bereiden.
Aan de slag
In een hoge kom stop je knoflook, 1 ei, zout en citroensap. Deze ingrediënten mix je met een staafmixer tot een dikke massa. Hier voeg je druppelsgewijs olijfolie aan toe. Na een paar minuten zal, mede door het vet uit het ei, er zich een dikke saus vormen die veel weg heeft van mayonaise.
Aioli maken op basis van mayonaise
Er zal vast ergens een Catalaan omdraaien in z'n graf, maar we gaan 'm toch delen: het recept voor een supersimpele aioli op basis van mayonaise (of een knoflook-mayonaise). Hiervoor meng je simpel een paar eetlepels mayonaise met geraspte knoflook. Je kunt eventueel wat olijfolie toevoegen om het geheel wat dunner te maken.
Recepten met aioli
Hoewel we aioli vaak als dip gebruik voor op brood, gaat het samen met héél veel ingrediënten. Om je op weg te helpen hebben we onze favoriete recepten mét aioli voor je op een rij gezet. Welke ga jij vanavond maken?