Mayonaise

Mayonaise bestaat uit vier basiscomponenten: eigeel, mosterd, citroen of azijn en olie. Deze worden al roerend geklopt met een garde tot er een dikke saus ontstaat. Volgens de wet mag mayonaise alleen ook zo genoemd worden wanneer het uit tenminste 70% olie bestaat. Aangezien dit een duur product is, werd er een goedkoop alternatief op de markt gebracht. En zo zag frietsaus het levenslicht. 

Frietsaus

Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd. Door middel van verdikkingsmiddel wordt het toegevoegde water met olie gemengd tot dikke (friet)saus. 

Hoewel frietsaus een gezond alternatief zou moeten zijn, wordt dit effect grotendeels teniet gedaan door de grote hoeveelheden suiker en zout dat toegevoegd wordt. Daarnaast moet er aan frietsaus verschillende componenten toegevoegd worden om er een saus van te kunnen maken. 

Zo, dat weten we ook weer als we voortaan een frietje met bestellen.