Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Frituren als ongezond gedrag 

Het was onlangs weer raak, zegt Frans van Rooij van ProFri, de vakvereniging van professionele frituurders. In actualiteitenprogramma Nieuwsuur was minutenlang een shot te zien van een meisje met overgewicht met een zak friet in de hand. Het ging over het Nationaal Preventieakkoord, waarin ongezond gedrag centraal staat. "Het is een misverstand dat frituren ongezond is”, zegt Van Rooij.

Leefstijl

''Een lichaam heeft vet nodig en met het eten van een frietje is niks mis”, betoogt Van Rooij. ''Het is een gerecht van moeder natuur. Als je boerenkool eet met worst en jus, dan zit daar meer vet in.” Je mag soms best een patatje. ''Vroeger, toen obesitas nog geen probleem was, haalden mensen ook al op zaterdagavond friet en kroketten bij een cafetaria.”

Het gaat om de leefstijl, vindt Van Rooij. ''Als je het nodig vindt om een fles cola per dag te drinken en een hele zak chips leeg te eten, dan is dat niet verstandig. Maar af en toe een frietje kan best. Ook als je het als tussendoortje neemt. Dan moet je later wel minder eten.”

Friet van snackbar in kwaad daglicht

De friet staat in een kwaad daglicht als hij bij een snackbar vandaan komt, weet de frituurexpert. ''Wie uit eten gaat en een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert neemt, die vraagt ook of er wel frietjes bij het hoofdgerecht zitten. Daar hoor je niemand over.” 

Hij haalt de bekende uitspraak van  professor voedingsleer Martijn Katan nog maar eens aan: ''In een broodje kaas zit meer vet dan in een broodje kroket. De grote boosdoeners zijn de verborgen suikers die overal inzitten.” 

Lees ook: Deze snack zouden Nederlandse snackbars op het menu moeten zetten > 

Te lekker

Het enige probleem, zegt Van Rooij, is dat het (te) lekker is. ''Frituren is een vorm van garen die wereldwijd wordt gebruikt; het maakt een gerecht heel lekker.” Juist daarom is net een boek verschenen over deze kookmethode: Fris Frituren

Toch kan hij zich wel voorstellen dat mensen denken dat het een grap is, om frituren voor te stellen als niet ongezond. ''Het is een discussie die je niet kunt winnen", verzucht Van Rooij. ''We proberen de beeldvorming een beetje bij te stellen. Dat niet doen is geen optie, willen mensen ons over tien jaar nog vinden.” 

Frituren is geen vetpot

Zo'n 5700 professionele frituurders verdienen hun boterham met gefrituurde waren. En dat is geen vetpot, weet Van Rooij. ''In een haute friture wordt soms wel 3,50 euro voor een zak friet gevraagd. Met saus 4.20 euro. Terwijl je in volkswijken van diefstal wordt beschuldigd als je de prijs verhoogt van 1.90 naar 1.95 euro.” 

Advies voedingscentrum

Bij het Voedingscentrum luidt het advies om niet te vaak gefrituurde voeding te eten. Patricia Schutte: ''Gefrituurde producten staan niet in de Schijf van Vijf. Frituren voegt namelijk veel calorieën toe aan het product. Frituur je thuis, kies dan voor het bereiden in vloeibaar frituurvet of olie. Bij de snackbar kun je letten op het keurmerk verantwoord frituren.”

Lees ook: Waar wordt de frikandel van gemaakt? >