Wat is menemen?

Menemen is een traditioneel gerecht dat in Turkije als ontbijt wordt gegeten. Het is een gerecht gemaakt van lobbig roerei in zachtgegaarde uien, pepers en tomaten met krokant brood. Dit geurende geheel maakt een stevig ontbijt of lunch.

Het gerecht heeft zijn naam te danken aan het District Menemen, wat gelegen is in de provincie Izmir. Er wordt gezegd dat het gerecht voor het eerst werd gemaakt door de voormalige inwoners van Kreta die in de stad kwamen wonen.

Hoe maak ik menemen? 

Het maken van menemen is een eitje - letterlijk. Voor het recept gaar je de fijngesneden uien en pepers in een pan. Hier voeg je fijngesneden tomaten aan toe en dit geheel laat je even garen. Hierna volgen de eieren, deze meng je goed door en voeg je de kruiden aan toe. 

Tip: voor klassieke menemen gaar je de eieren zachtjes en haal je ze op tijd van het vuur zodat ze nog wat kunnen doorgaren op tafel maar nog lobbig blijven. Hieronder kan je ons recept voor een echte Turkse menemen vinden. 

menemen

Menemen met zelfgemaakt Turks brood

Bekijk