We kennen roti allemaal, maar wat is het nu precies? Gieta geeft aan dat roti niet het gerecht is, maar alleen de pannenkoek (plaat). Dit wordt vaak verkeerd gezegd. Wat je op de roti doet bepaalt de naam van het gerecht, bijvoorbeeld; roti kip of roti lam.

De perfecte roti

Waar komt roti oorspronkelijk vandaan? Gieta verteld dat roti al meer dan duizend jaar bestaat in India en dat de arbeiders in 1873 het vanuit India naar Suriname hebben gebracht. De roti in India en Suriname verschillen tegenwoordig als nacht en dag.

Gieta deelt daarna geheime recept voor de perfecte roti. Ze voegt naast een theelepel bakpoeder, kurkuma ook gedroogde gist toe. Dit doet Gieta om het zacht en smeu
ïg te maken.

Naast de groenten en vlees die op een rotiplaat geserveerd worden, hoort er natuurlijk ook sambal bij. In de Surinaamse keuken worden de Adjuma en de Madame Jeanette het vaakst gebruikt voor de sambal. Beide énorm pittig, maar het verschil zit hem erin dat de Madame Jeanette een vrouwelijke peper is en de Adjuma een mannelijke. Mannelijke pepers zijn vaak scherper en de vrouwelijke meestal iets zoeter.

Fladder & bloedworst

Op de Dappermarkt in Amsterdam vind je een overvloed aan Surinaamse winkels, kraampjes en eethuizen. Eén van deze kraampjes is van Loreen, ook wel bekend als De Worstvrouw. Zij heeft haar eigen kraampje waar zij bloedworst en fladder (gekruide lebmaag van de koe) verkoopt. Bloedworst is eigenlijk een manier van conserveren vertelt Loreen en komt oorspronkelijk uit Europa. Maar tegenwoordig is de bloedworst bijna nergens zo populair als in de Surinaamse keuken.