Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het ziet er zo aanlokkelijk uit in de winkel: een potje basilicum of peterselie. En steeds weer trappen we in de val. En dat is precies de bedoeling. De kruiden die je in de supermarkt in een potje koopt, worden zo geteeld dat ze niet lang meegaan, zodat je er steeds opnieuw van nodig hebt. Dat ze zo snel de geest geven, ligt dus niet aan ons gebrek aan groene vingers, maar aan de kweekmethode.

"Wist je dat ze zelfs grotere cellen hebben omdat ze zo snel groeien?" zegt Lieven David, medewerker bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren in België. "Ze worden in kassen met veel voeding, licht en warmte geforceerd. Je proeft dat ook. Koriander uit zo’n potje smaakt een stuk fletser dan die uit de tuin."

Lees ook: Wetenschap: "Dit is waarom koriander voor sommigen naar zeep smaakt" >

Dries Decadt van planten- en kruidenkwekerij Decadt-Verhelst bevestigt dat. "Waarom denk je dat je zelfs in de winter basilicum­plantjes kunt kopen? Dat kan enkel dankzij extra veel licht en warmte in de kassen. Binnen de maand heb je maximaal veel groen, welk seizoen het ook is."

Door die aanpak zijn die kruiden extra gevoelig. Het zijn niet eens volwaardige planten, maar aparte snel gekweekte plantjes die dicht bij elkaar in een potje zijn gezet. Zo raken ze snel uitgeput. En wanneer ze naar de supermarkt worden vervoerd, zijn ze plots wel onderhevig aan kou en duisternis. "Dat geeft een stress­reactie. Daardoor houden ze het daarna nog maar een paar dagen uit", zegt Decadt.

Hoesje

Ook zijn ze helemaal niet stevig: ze worden in de kassen vaak zo dicht op elkaar geplant dat de wortels onvoldoende voeding krijgen en ze niet sterk genoeg zijn om ‘op eigen stengels te staan’. Alleen het beschermende hoesje geeft de indruk dat ze dat wel kunnen.

Er zijn een paar trucjes om hun leven op te rekken: je kunt de plantjes verpotten in een grotere pot met extra aarde zodat ze meer ruimte en voeding krijgen, ze op een beschutte en zonnige plek zetten, erop letten dat de temperatuur tussen 15 en 20 graden blijft en ze voldoende - maar ook niet te veel - water geven. Vooral de meest fragiele kruiden zoals basilicum en koriander kun je het best water geven aan de rand van de pot.

Maar zelfs dat biedt slechts tijdelijke verlichting. "In je keuken, waar tocht en temperatuurverschillen onvermijdelijk zijn en er minder licht is dan in de kassen, kun je ze nooit geven wat ze gewend waren."

Lees ook: Lekkere kruidensamenstellingen >

Het enige wat je kunt doen, is sterkere versies in een tuincentrum kopen en die in je tuin of in een pot binnen houden. Decadt kweekt dat type. "Ze krijgen geen extra voeding, licht of hitte en groeien daardoor trager, maar ze zijn veel sterker. On­ze rozemarijn groeit niet in één, maar in zes maanden, maar gaat jaren mee en staat op zijn eigen stengels."

Wie verslingerd blijft aan de supermarktpotjes maar dat trieste wegkwijnen niet wil zien, moet extra eters uitnodigen of vaak pesto maken. Alleen al voor een klein potje heb je een volledig basilicum­plantje nodig. En een potje verse pesto maakt vrolijker dan een perkje verflenste ‘plofkruiden’.

Miniatuurvoorbeeld