Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Het ziet er zo aanlokkelijk uit in de winkel: een potje basilicum of peterselie. En steeds weer trappen we in de val. En dat is precies de bedoeling. De kruiden die je in de supermarkt in een potje koopt, worden zo geteeld dat ze niet lang meegaan, zodat je er steeds opnieuw van nodig hebt. Dat ze zo snel de geest geven, ligt dus niet aan ons gebrek aan groene vingers, maar aan de kweekmethode.
"Wist je dat ze zelfs grotere cellen hebben omdat ze zo snel groeien?" zegt Lieven David, medewerker bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren in België. "Ze worden in kassen met veel voeding, licht en warmte geforceerd. Je proeft dat ook. Koriander uit zo’n potje smaakt een stuk fletser dan die uit de tuin."
Lees ook: Wetenschap: "Dit is waarom koriander voor sommigen naar zeep smaakt" >
Dries Decadt van planten- en kruidenkwekerij Decadt-Verhelst bevestigt dat. "Waarom denk je dat je zelfs in de winter basilicumplantjes kunt kopen? Dat kan enkel dankzij extra veel licht en warmte in de kassen. Binnen de maand heb je maximaal veel groen, welk seizoen het ook is."
Door die aanpak zijn die kruiden extra gevoelig. Het zijn niet eens volwaardige planten, maar aparte snel gekweekte plantjes die dicht bij elkaar in een potje zijn gezet. Zo raken ze snel uitgeput. En wanneer ze naar de supermarkt worden vervoerd, zijn ze plots wel onderhevig aan kou en duisternis. "Dat geeft een stressreactie. Daardoor houden ze het daarna nog maar een paar dagen uit", zegt Decadt.