Bewerkt vlees

Het is voor de consument niet altijd duidelijk wat voor vlees er precies in de verpakking zit in de supermarkt. Eerder schreven we al over een 'lijmvlees'. Dit vlees bestaat uit kleine stukjes die aan elkaar gelijmd worden om het als één stuk te kunnen verkopen. Op de verpakking staat in kleine letters aangegeven 'samengesteld uit stukjes vlees'. 

Daarnaast ontdekte Keuringsdienst van Waarde dat 'culinair vlees' wordt ingespoten met aromatisch water. Hierdoor neemt het volume toe en kun je het langer bakken voordat het vlees uitdroogt. Op de verpakking was te lezen dat er 13% water, zout en aroma was toegevoegd. Wij geven het advies om altijd goed op de verpakking te kijken waar jouw stukje vlees uit bestaat. 

Keurmerken

Behalve de daadwerkelijke inhoud, bestaat er ook verwarring rondom het dierenwelzijn bij vleesproducten. Er bestaan bijvoorbeeld geen wettelijke regels rondom het gebruik van de term 'scharrelvlees'. Wil je zeker weten dat jouw vlees ook daadwerkelijk heeft rondgescharreld in de wei? Zoek dan naar het onafhankelijk keurmerk 'PROduCERT'. Een overzicht van alle de meestvoorkomende keurmerken op vlees:

  • Het Beter Leven-keurmerk: Dit keurmerk van de Dierenbescherming richt zich op dierenwelzijn en komt in 3 soorten: één, twee en drie sterren. Vlees met één ster voldoet aan de minimale eisen, deze zijn per diersoort vastgesteld. Ter vergelijking: een rund met één ster krijgt een eigen ligbox met stro in plaats van een betonnen roostervloer. De staarten van varkens met 1-ster worden nog gecoupeerd om bijtgedrag tegen te gaan, iets wat bij twee sterren niet meer toegestaan is. Drie-sterren hennen zitten op één vierkante meter met 6-7 andere hennen in plaats van 9 op één vierkante meter bij één ster. 
     
  • Het EU-keurmerk voor biologisch vlees: vlees met een biologisch keurmerk krijgt direct een 3-sterren Beter Leven-keurmerk. Je herkent het keurmerk aan het groene blaadje met Europese sterren. Dit keurmerk richt zich naast dierenwelzijn ook op milieu-aspecten. Vlees met dit keurmerk komt van dieren die meer leefruimte krijgen, stro hebben en naar buiten mogen. Het veevoer is biologisch en er wordt beperkt gebruik gemaakt van antibiotica.
     
  • Het EKO-keurmerk voor biologisch vlees: naast een Europees keurmerk voor biologisch vlees kan vlees ook een nationaal keurmerk krijgen: het EKO-keurmerk. Dit is een zwart-wit logo met daarin 'EKO'. Dit keurmerk geeft de mate van verduurzaming van het bedrijf aan. Elk EKO-bedrijf werkt jaarlijks op minimaal twee van de in totaal 12 thema’s (o.a. biodiversiteit, dierenwelzijn, sociaal en eerlijk, energie en klimaat) aan verdere verduurzaming van het bedrijf. Het behalen van die doelen is onderdeel van de certificering. 
     
  • Scharrelvlees en PROduCERT: dit vlees zit tussen 'gewoon' en biologisch in. Dit geldt voor zowel dierenwelzijn als prijs. Scharrelvlees krijgt meestal 1 of 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. Echter zijn er geen wettelijke regels die bepalen wanneer een boer 'scharrel' op zijn producten mag laten plaatsen, waardoor de term zijn waarde is verloren. Hierom is het onafhankelijke keurmerk PROduCERT in het leven geroepen. Slagerijen gebruiken dit keurmerk om aan te tonen dat het vlees ook daadwerkelijk scharrelvlees is.