Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Culinair: wat is dat eigenlijk, vragen de tv-makers van Keuringsdienst van Waarde zich af. En wat is het verschil tussen een culinair stukje beenham, of gewoon een ordinaire ‘neutrale’ beenham. "Culinair heeft met kwaliteit maken", zegt chef-kok Erik van Loo, van tweesterrenrestaurant Parkheuvel. "Een gerecht wat culinair is, is verheven tot iets speciaals.’"
Speciaal
Op de verpakking van het culinaire stukje varkenshaas staat dat het vlees voor 13 procent uit water, aroma’s en zout bestaat. Die toevoegingen moeten het product culinair en dus speciaal maken. Voor de culinaire variant betaal je 7,05 euro is en de normale variant 4,25 euro.
De bereiding van het ‘culinaire’ supermarktvlees gaat met behulp van een naald, laat Jappie de Jong, docent Food Chemistry, van Hogeschool Hall Larenstein zien. Een fabrikant bereidt het vlees door het in te spuiten met water en aroma's. "Ik schat dat je het vlees tot zo'n 20 of 30 procent kunt oppompen met deze methode", zegt de Jong.