Meer rendement
Er zijn meerdere redenen waarom een fabrikant vlees met vocht inspuit, volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. "Met behulp van water verspreid je de ingrediënten (aroma’s) door het vlees. Daarnaast is inspuiten een handige techniek om het vlees zwaarder te maken. Water kost niets. Dus dat betekent meer rendement. En ten derde zorgt het water ervoor dat je vlees urenlang kunt bakken, tot zwart aan toe, terwijl het enigszins sappig blijft."
De smaak
Zorgt dat water ook voor een beter product? "Eigenlijk hoef je dat water niet toe te voegen. Als je het netjes aanbraadt, blijven die sappen er heus in", zegt Velzeboer. "Zeker een mooi stukje vlees als varkenshaas. Dat blijft zonder water ook sappig."
Volgens chef-kok Erik van Loo voegt het water met smaakstoffen niet alleen weinig toe, maar is het ook een manier om de consument te misleiden. "Het gebakken ‘culinaire’ stukje vlees ziet er mooier uit dan de normale variant. Het is in zijn geheel roze, terwijl het normale stukje vlees lichtbruin aan de randjes is. Dat doen ze heel slim."
Want, het mag er dan mooier uitzien, de smaak is er zeker niet beter op, volgens van Loo. ,,Het smaakt helemaal niet meer naar varkenshaas. Het smaakt naar ham. Een culinair stukje ham’’, zegt hij spottend. "Je hebt zoveel producten die compleet verdwijnen. Beesten die uitsterven. Dat is erg, maar pure smaken die uitsterven, dat is misschien nog wel veel erger."