Gehaktballen maken

Het lijkt zo simpel, gehaktballen maken. Maar dat kan nog wel eens vies tegenvallen. Zo kunnen ze te droog of juist nog niet goed doorbakken zijn. Te weinig smaak. Wat het probleem ook is: Astrid van Slagerij De Molen schiet ons te hulp. Volgen we haar stappen netjes op, bakken we 'n gehaktbal waar oma trots op kan zijn.

Het gehakt

Het geheim van een goede bal? ,,Dat begint bij het gehakt'', vertelt Astrid. ,,Haal bij voorkeur je gehakt bij de biologische slager. Omdat de dieren door hun voeding minder vocht opnemen. Waardoor je na het braden meer vlees overhoudt in de pan.''

Dan komen we bij het sóórt gehakt. ,,Het lekkerste is om de bal van 50% varkensvlees en 50% rundvlees te maken met een vetpercentage van rond de 25 procent.'' Want, lieve mensen: vet is smaak. Hierbij tipt Astrid: ,,Je kan het vlees een half uur, tot maximaal 3 kwartier van te voren uit de koelkast halen. Doe dit niet langer, want gehakt is vrij bacteriegevoelig''.

Ingrediënten

De ultieme kruidenmix bestaat volgens Astrid uit een mengeling van zout, peper, foelie, gemberpoeder en korianderzaad. En voor de binding: een beetje paneermeel en een ei. ,,Daarmee krijg je echt oma's gehaktbal''. In plaats van paneermeel kun je ook wat in melk geweekt brood erbij doen, dan wordt de bal wat luchtiger.

Astrid's ultieme tip? Haal de gehaktballen na het draaien nog even door het kruidenpaneermeel. ,,Zo krijg je een krokant korstje tijdens het braden, dat vind ik erg lekker'', aldus de slager. Kruidenpaneermeel haal je bij iedere supermarkt.

Braden

Gebruik bij voorkeur een hoge braadpan met dikke bodem, dit geleidt de warmte het best. Hierdoor garen de gehaktballen gelijkmatig.' Welke boter we gebruiken voor het garen? Astrid werkt het liefst met vloeibare boter. ,,Roomboter kan ook, maar dat bevat meer water en kan dus sneller spetteren."

Verwarm de pan met de boter. Is de boter bruin? Dan kunnen de gehaktballen erin. ,,Ik gebruik hiervoor een vleestang'', vertelt Astrid. ,,Zo maak ik de gehaktballen niet kapot.'' Je blijft de ballen tijdens het braden constant draaien. Zo worden ze rondom bruin en voorkom je dat gehakt aan de pan blijft plakken.

Wanneer de ballen rondom bruin gebakken zijn kun je wat water toevoegen en de ballen gaarstoven. ,,Boter kan ook, dan worden de ballen wat knapperiger. Bij boter hoeft de deksel er niet op'', vervolgt Astrid. Gaar de ballen 15 tot 20 minuten en vergeet ze tussendoor niet even om te keren.

Gaar?

De braadtijd is afhankelijk van hoe groot de gehaktbal is. Wil je dit testen zonder ze open te snijden? ,,Druk dan met je tang of vork op de bal. Hoeveel stugger deze is, zoveel te gaarder is de bal.'' Een andere optie? ,,Gebruik een thermometer'', vertelt Astrid. ,,De juiste kerntemperatuur voor een gehaktbal is ongeveer 68 graden Celsius''.