Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Knetterdel – carnavalseditie
De originele knetterdel is een frikandel met mayonaise en oranje gekleurde knettersuiker. Volgens de bedenker Joël Sturmans geeft dit een ‘knetterende beleving’ aan de anders zo normale vleesstaaf. Speciaal voor deze carnaval is het knetterspul niet alleen oranje, maar ook nog geel en groen. De kleuren van het Limburgse Vastelaovend. 

Discodel
Over gekke frikandellen gesproken: de discodel was er ook zo een. Geen Brabantse vinding, maar een Nijmeegse. ,,De discodel is een frikandel met een vrij zoete, krokante bite. Buiten de smaak is de kleurrijke snack een lust voor het oog’’, aldus biologiestudent Richard Gossens (24), die met studievrienden Bas van Lith (23), Sander de Best (23) en Stijn Berger (25) bedenker is van de hap.

Oetlul
In Den Bosch ontstond onlangs een wel heel bijzonder gebakje: de oetlul. Een gebakje van room in de vorm van het mannelijke geslachtsdeel. Het taartje zag het levenslicht bij bakkerij Erkeland in Empel. Ze worden nog steeds volop gebakken, is te zien op Facebook.

Dit bericht bekijken op Instagram

#oetlul

Een bericht gedeeld door Arjan Brons (@apbrons) op

Flügel-roombroodje
Bakker Bart kwam vorig jaar met een heuse alcoholsnack. Het flügel-roombroodje, dat bestaat uit room en (natuurlijk) Flügel lag bij bakkerijen in het zuiden en het oosten van het land in de vitrine. Het is door de toevoeging van alcohol niet bepaald geschikt als anti-katervoedsel. Of je moet voorstander zijn van de ‘kwaad met kwaad bestrijden’-tactiek. 

Oetelbol
Over alcoholsnacks gesproken, de Oetelbol is er ook zo een. Bakker Erik van Leeuwen uit Kerkdriel bedacht ‘m twee jaar geleden, een Bossche bol, maar dan ‘verkleed’ in een groen jasje en gevuld met de alcoholische drank Boswandeling. ,,Met carnaval veranderen steden van naam en ik dacht: ‘waarom de Bossche Bol dan niet?’’, aldus Van Leeuwen. ,,Den Bosch wordt Oeteldonk, dus de Bossche bol moet een Oetelbol worden.’’

Boerenkoolvlaai
Bakkerij van Doorn introduceerde vorig jaar de boerenkoolvlaai. Deze heeft net als elke andere vlaai een taartbodem en bestaat verder uit boerenkool, aardappelen, bechamelsaus, rookworst en geraspte kaas. ,,We wilden iets maken wat ook nog eens gezond is. Zo’n boerenkoolvlaai legt een betere bodem dan een worstenbroodje of pizza’’, aldus bakker Mark van Doorn.

Frikandelvlaai
We borduren voort op de populaire frikandellen én populaire vlaaien. Wat krijg je als je die twee combineert? Juist: de frikandelvlaai. Aldi kwam er mee in november 2017 en de vlaai bleek zó populair dat ze er daarna met carnaval gewoon weer mee terugkwam. Vele hongerigen visten achter het net: de vlaai was in veel winkels van Aldi in een mum van tijd uitverkocht. 

Krokodel
De krokodel is een Bredase uitvinding van drie jaar oud en zou je kunnen zien als het beste van twee werelden. Kroket meets frikandel. De snack heeft de krokante korst van een kroket en is namelijk gevuld met een ragout met daarin stukjes vlees van een frikandel. Freek Haverman bedacht het product samen met Guillaume de Beer en Jeroen Balkenende. Alle drie komen ze uit Breda en wonen of werken ze in Amsterdam. 

Bierworstenbroodjes
Een al oude favoriete snack in Brabant is natuurlijk het worstenbroodje. Maar zelfs die is nog geschikter te maken voor carnaval dan hij al is. Namelijk door er bier aan toe te voegen. Wat je dan krijgt: bierworstenbroodjes. Echte Bakker Jan Swaanen uit Hilvarenbeek bedacht ze en ze zijn gewoon nog te bestellen.

Schrobbelèr Kuske
Drank in een snack lijkt toch wel de grootste garantie voor succes, als we het hebben over gekke snacks. Tilburg doet daar graag aan mee. Zoete Moed kwam vorig jaar met een brownie gevuld met de typisch Tilburgse likeur Schrobbelèr.