Verschil in smaak
,,Belangrijk bij een extra vierge olijfolie is de mate van frisheid, bitterheid en scherpte.” Kleur is niet belangrijk als er wordt gekeken of het echt om een extra vierge olijfolie gaat. Hoe is de olijfolie te testen als consument? ,,Proeven”, zegt Christiaans. ,,En ruiken.” Hieronder vijf tips van Christiaans:
1. De prijs
,,Prijs is toch wel belangrijk”, zegt Christiaans. ,,Als je bijvoorbeeld voor onder de 8 euro per liter extra vierge olijfolie uit Italië uit de schappen haalt, dat is bijna kansloos.”
Een gangbare prijs voor een goede olijfolie is er haast niet, die wordt bepaald door het succes van de oogst. Als er schaarste is, wordt de olie duurder. ,,Ik zou zeggen: als je onder de 12 euro per liter betaalt voor een Italiaanse olijfolie, moet je toch wel serieus vragen gaan stellen.”
2. Proeven
,,Wat je heel goed kunt ruiken, maar ook heel goed kunt proeven, is of de olijfolie ranzig is”, zegt Christiaans. Olijfolie wordt ranzig genoemd wanneer ze geoxideerd is. Dat is een van de meest voorkomende afwijkingen van olijfolie: ,,Dan krijgt ze een muffe geur en smaak.”
Olijfolie, in tegenstelling tot wijn, wordt alleen maar slechter naarmate ze ouder wordt. ,,Je moet het eigenlijk zo fris mogelijk gebruiken. Zo fris mogelijk is zo goed mogelijk.”
3. Let op de fles
Koop het in een donkere fles, geeft de olijfolie-expert mee. ,,De grootste vijanden van olijfolie zijn licht, lucht en warmte.” Koop je olie in een donkere fles, dan houdt die licht en warmte al tegen.
Gebruik je olijfolie niet zo vaak? Zorg er dan voor dat je een kleine fles koopt. ,,Hoe vaker je hem open draait, hoe meer lucht erbij komt.”
4. Kijk naar de houdbaarheidsdatum
Koop het zo fris mogelijk. Er is geen enkele reden om een olijfolie te kopen die al twee jaar oud is, zegt Christiaans. ,,Ik zeg niet dat ’ie dan slecht is, maar de kwaliteit neemt in ieder geval wel af. Winkels willen natuurlijk wel dat je die koopt, want die hebben te maken met voorraden.”
5. Laat je niet misleiden
Kijk goed op het etiket of er extra vierge op staat. ,,Laat je niet verleiden door een Italiaans plaatje met een ambachtelijke boer die aan het plukken is”, zegt de kenner. Dat kan zomaar een geraffineerde olijfolie zijn volgens Christiaans. ,,Dat is een vet goedje zonder geur of smaak. Dat voegt niets toe aan je gerecht, sterker nog: dat breekt alleen maar af.”