Als olijfolie te lang is blootgesteld aan zuurstof en licht, wordt de olie ranzig, oftewel geoxideerd. Daarom moet je je olijfolie op een donkere plek bewaren. Licht zorgt er namelijk voor dat de olijfolie kapot gaat. Hiernaast is warmte dus ook een ‘gevaar’ voor de smaak van olijfolie en dit betekent dat het niet verstandig is om de fles olijfolie naast het fornuis te zetten. Helaas, want dit is de meest voorkomende bewaarplek van de fles.

Lees ook: Op deze plek moet je eieren in ieder geval niet (!) bewaren >

Bewaren in de koelkast?

Het is tenslotte een slecht idee om je olijfolie te bewaren in de koelkast. Als je je olie uit de koelkast haalt, kan de olie verdund worden door condensatie in de fles. Ook daarom is het een goede reden om de olie op een donkere plek in een kast op kamertemperatuur te bewaren.

Hoelang kun je olijfolie bewaren?

Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend. Het is dan wel belangrijk om de bovenstaande adviezen ter harte te nemen. Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.