Wat is fika?

Hoewel wij hier in Nederland ook ‘koffiepauze’ houden, gaan ze in Zweden nog een stapje verder en hebben ze fika verheven tot ritueel. Fika draait om tijd maken voor pauze, twee keer per dag (rond 11:00 en 15:00), liefst in een andere omgeving en sfeer.

Het gaat om de belevenis van de tijd nemen, het nuttigen van een bakkie kaffi en heerlijke kanelbulle (fikabröd) en om de gezelligheid. De koffie en de kanelbulle kunnen trouwens makkelijk vervangen worden door een drankje en hapje naar keuze. Liever een kopje thee? Kan natuurlijk ook.

Waarom fika?

Ontspanning in de dagelijkse drukte staat dus centraal. De Zweden geloven erin dat fika ervoor zorgt dat je minder stress ervaart en daardoor de rest van de dag productiever zal zijn. Sommige bedrijven vinden het zelfs zó belangrijk, dat fika verplicht is.

Van Zweden naar de rest van de wereld

Fika is niks meer dan een creative versie van het woord kaffi, oftewel: koffie, ontstaan in de 19e eeuw. Het is dus een Zweedse traditie, maar het idee van fika wordt ook in andere landen steeds meer omarmd. Zo ook in Nederland en dát… vinden wij dus helemaal niet erg.

Wij zijn overtuigd en duiken meteen de keuken in om zelf de lekkerste kanelbulle te maken!