Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Eten uit blik bestaat al vrij lang. Het is aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkelend om soldaten van groenten, fruit en vlees te voorzien. Door het blik te verhitten nadat dit is gevuld met voedsel, is het eten veel langer houdbaar. Dat is handig, maar is het ook gezond?

De voedingsstoffen in eten uit blik

In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten. Dat bleek het geval te zijn.

Vitamines die oplosbaar zijn in water, zoals vitamine B en C, raken echter beschadigd door verhitting. Daardoor bevat eten uit blik minder van deze belangrijke vitamines. Dat kan een reden zijn om geen groenten en fruit uit blik te gebruiken voor je gerechten.

Het blijkt trouwens dat sommige voedingsstoffen, zoals antioxidanten, toenemen door verhitting. Zo stijgt de hoeveelheid antioxidanten in tomaten en mais als deze groenten worden verhit. Daardoor kunnen tomatenpuree en mais uit blik veel van deze gezonde stoffen bevatten.

Bisfenol A

Als je wel eens een blikje hebt bekeken, heb je waarschijnlijk gezien dat de binnenkant met plastic is bekleed. Dit is om het voedsel niet in contact te laten komen met het metaal. 

Het plastic laagje aan de binnenkant van een blikje kan bisfenol A bevatten. Deze stof heeft het vermogen om uit het plastic in de voeding te trekken. Toen wetenschappers bijna tachtig ingeblikte voedingsmiddelen checkten op de aanwezigheid van bisfenol A, bleken ze bijna allemaal te zijn verontreinigd met deze stofHet is zelfs zo dat eten uit blik de voornaamste bron is van onze blootstelling aan bisfenol A. 

Er is een onderzoek waarbij de deelnemers vijf dagen lang iedere dag soep uit blik aten. De hoeveelheid bisfenol A in hun urine nam in die tijd met maar liefst 1.000 procent toe. Om blootstelling aan bisfenol A zoveel mogelijk te voorkomen, kun je dus het beste geen eten uit blik gebruiken.

Ongezonde toevoegingen

Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.

Zout krijgen we vaak al voldoende binnen. Te veel zout is niet gezond, zeker niet als je al een hoge bloeddruk hebt. Kijk dus vooral bij de ingrediënten op het etiket of er zout is toegevoegd. Ook blikvoeding die conserveringsmiddelen bevat, kun je beter vermijden. Deze toevoeging belast immers je gezondheid.

Koop alleen onbeschadigde blikjes

Mocht je besluiten om eten uit blik te kopen, laat blikken waar een deuk in zit dan staan. Hoewel de kans klein is, kunnen blikken die niet goed geconserveerd of open zijn schadelijke bacteriën bevatten. Ook blikken die uitpuilen, gebarsten zijn of lekken kun je beter niet meenemen. In sommige buitenlandse supermarkten kan dit nog wel eens het geval zijn.