De stad in twee werelddelen

Istanbul ligt in twee werelddelen. In de eerste aflevering neemt Karsu je mee door het Europese deel en in de tweede aflevering staat het Aziatische deel centraal. Deze twee werelddelen worden verbonden door de Bosporus-brug. 

1. Cup of Joy

"Als ik in Istanbul ben, moet ik echt langs dit koffietentje. De smaak van deze koffie heeft een hintje van chocolade. Zeker de moeite waard om te proberen."

Miniatuur

2. Bebek Park

"Istanbul is een bruisende stad. Dit park is een plek waar de locals graag komen om te ontspannen en even stoom af te blazen. Je kunt hier van alles doen. Mensen zoeken de rust op of gaan een stukje wandelen. Anderen nemen hun kinderen mee om te spelen of gaan lekker zwemmen in Bosporus."

Park Bebek

3. Baylan

"Dit is één van de oudste patisseriewinkels in de stad. Omdat het er al zo lang zit, heeft het voor veel mensen uit Istanbul een sentimentele waarde. Ook Cemre heeft mooie herinneringen aan haar bezoeken met haar oma en haar moeder aan Baylan. Haar tip? Bestel de vanille-karamelcoupe. Het populairste gerecht van het menu."

Baylan

4. Meshur Bebek Badem Ezmesi

"In deze winkel verkopen ze een snack die te vergelijken is met marsepein, maar dan nog iets zoeter. Ze maken het hier al sinds 1904 volgens hetzelfde recept. Je hebt de pasta in verschillende smaken. Eén van mijn favorieten is de pistache-variant. Dat is eigenlijk een soort marsepein met baklava-smaak. Een echte aanrader!"

Marsepeinwinkel

5. Köfteci Alibaba

"Dit kleine restaurantje is een begrip onder de locals. Hier kan je snel even langsgaan om een bordje köfte te halen. Mijn tip is om er ook een glaasje Ayran bij te bestellen. Dat is een zoutig yoghurtdrankje dat een beetje lijkt op karnemelk. Ontzettend lekker in combinatie met köfte."

Miniatuur

6. Alaf

"Alaf is benoemd door Michelin als 1 van de 10 beste restaurants van Istanbul. Hier eet je gerechten die een afspiegeling zijn van de hoofdstad, maar ook van de regionale keuken. Van alles wat je op je bord krijgt zijn de smaken tot het uiterlijk tot in detail uitgedacht. Laat je niet afschrikken door het chique uiterlijk want de sfeer is erg relaxed."

Alaf

7. Kusguncuk

"Als je echt de drukte wil ontsnappen, moet je naar dit wijkje aan de Aziatische kant van de Bosporus gaan. Er zijn hier superveel verschillende, kleine eettentjes met allemaal een eigen specialiteit. Refika neemt me mee en laat me al het lekkers zien wat hier te vinden is. Nog een tip voor de kattenliefhebbers: hier zijn heel veel zwerfkatten. Of nou ja, zwerfkatten… Ze hebben een goed kattenleventje, want de hele buurt zorgt voor ze."

kuzguncuk

8. Süleymaniye Moskee

"Dit is één van de grootste en bekendste moskeeën van Turkije. Hier komen elke dag mensen om te bidden of om even te rusten en zichzelf te vinden. Je vindt op dit complex niet alleen de moskee, maar ook een bibliotheek, een soepkeuken, hammam en zelfs een ziekenhuis. In de innovatief gebouwde moskee kun je altijd frisse lucht voelen, zelfs als je met 1000 mensen aan het bidden bent. Dit is het stukje cultureel Istanbul dat je moet ontdekken." 

moskee

9. Alibaba Tarihi Süleymaniye

"Als je heel lekker en vooral heel goedkoop wil eten moet je echt hierheen. Je kunt hier omgerekend €1,60 een heerlijk bordje Kuru Fasulye halen. Een simpel, maar heerlijk gerecht met bonen, rijst en een yoghurtsausje. Het gerecht is zo goedkoop omdat zo iedereen een vorkje kan meeprikken." 

alibaba

10. Egyptian Bazar

"Deze bazaar staat bekend om de Egyptische kruiden die hier verkocht worden. Zo kom het ook aan de naam ‘Egyptian Bazar’. Je kunt hier ook andere verse ingrediënten halen, zoals verse tonijn of groente. Als je thuis nog even goed de slag wil gaan, moet je echt even hierlangs." 

egyptian bazar

11. Restaurant Hodan

"Dit restaurant is echt door en door Turks. Chef Cigdem zoekt heel Turkije af om de lekkerste lokale specialiteiten bij elkaar te vinden. Van de beste ingrediënten krijg je namelijk de beste smaken. Hier eet ik de Istanbulse specialiteit lakerda. Dit gerecht lijkt net Turks fruit: zo zacht is het. Dit wil je écht proeven." 

hodan

12. Restaurant Aheste

"In dit restaurant zijn de jonge chefs aan de leiding. Mede door hen staat Aheste nu beschreven in de Michelingids. Deze nieuwe generatie laat zich inspireren door ingrediënten die een beetje vergeten zijn of alleen lokaal bekend zijn. Ze steken deze in een nieuw jasje en maken daarmee de meest bijzondere gerechten. Trek hier een hele avond voor uit, want dit wil je echt niet missen." 

aheste