Waar wordt wasabi van gemaakt?

Wasabi wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia Japonica plant. Je hoeft de knalgroene wortelstam alleen maar te raspen (liefst met een speciale oroshigane of oroshiki rasp) en de wasabi is klaar voor gebruik.

Nog een voordeel van wasabi: de pasta is een pittige smaakmaker, maar de pittige smaak blijft lang niet zo lang hangen als bij pepers: wanneer je wasabi doorslikt, verdwijnt de pittige smaak ook meteen. Klinkt ideaal, toch?

Maar helaas is wasabi toch niet zo ideaal als dat het lijkt. Verse wasabi verliest na het raspen namelijk heel snel de heerlijke pittige smaak en frisse groene kleur: na 15 tot 20 minuten is wasabi al niet meer wat wasabi zou moeten zijn…

Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.

Miniatuurvoorbeeld

Vervanger van wasabi

Gelukkig is er met een beetje fantasie en creativiteit een prima alternatief bedacht. De namaakversie van wasabi wordt gemaakt van mierikswortel, mosterd, radijs en groene kleurstof (bladgroen). Deze namaak-wasabi heeft dezelfde groene kleur, maar is toch wel erg anders van smaak: echte wasabi heeft een zachtere smaak, is minder pittig en is veel aromatischer dan zijn goedkopere vervanger. 

Omdat deze 'nepversie' makkelijker te maken is, wordt hij (zélfs in Japan) erg veel gebruikt. Alleen in de betere Japanse restaurant kan je rekenen op échte, versgeraspte wasabi bij jouw vers gerolde sushi.

Ook zo'n zin gekregen in sushi met lekkere pittige (al dan niet namaak) wasabi? Zelf sushi maken is onwijs leuk! Klik hier voor de lekkerste recepten.

Miniatuurvoorbeeld