Als aardappelen op een te lage temperatuur worden bewaard, wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suiker. Dit zorgt ervoor dat de kans groter wordt dat het stofje acrylamide ontstaat als de aardappelen worden gefrituurd of zelfs gebakken. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien een te hoge inname van acrylamide mogelijk schadelijk is voor mensen. Om je inname van deze stof te beperken kun je het beste gevarieerd eten en aardappelproducten niet te bruin te bakken.

Lees ook: Op deze plek moet je eieren in ieder geval niet (!) bewaren >

Hoe moet je ze dan wel bewaren?

Het is dus handig om je aardappelen niet bewaren in de koelkast, als je ermee wilt bakken of frituren. Als je de aardappelen kookt, kun je ze gerust in de koelkast bewaren, maar dan smaken ze wel iets zoeter. Je kunt aardappelen het beste bewaren tussen de 8 en 10°C en op een droge plek, aangezien te veel vocht uitlopers en schimmels veroorzaakt. Kies dus voor een plek waar geen daglicht komt en die droog en goed geventileerd is. Leg ze dan niet naast de uien, want aardappel zullen hierdoor aan kwaliteit verliezen.