Hoe eieren bewaren?

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Bewaar eieren niet te dicht bij producten die een sterke geur afgeven, zoals vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. De schil van een ei is poreus en neemt snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

Gekookte eieren over?
Zo bewaar je ze

Moet je eieren in de koelkast bewaren?

Ja, je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren. Ook al liggen ze in de supermarkt daar niet. Dat zit zo: in Europa worden eieren niet gewassen na het leggen, zodat de natuurlijke beschermlaag (de cuticula) behouden blijft. Daardoor blijven ze op kamertemperatuur een tijd goed, maar in de koelkast blijven ze langer vers en is de kans op bacteriegroei kleiner. 
 

Waarom is de koelkastdeur ongeschikt?

Het opvallende is echter dat het hier gaat om de plek waar we eieren vaak bewaren: de deur van de koelkast. In veel koelkasten zit hier ook het standaard bakje voor de eieren, dus het lijkt heel logisch om de eieren daar ook te bewaren. 

De reden dat je eieren het beste niet in de koelkastdeur bewaart, is dat ze daar door de wisselende temperaturen sneller kunnen rotten. Telkens als de koelkastdeur geopend wordt, gaat de temperatuur (tijdelijk) even omhoog. De beste plek om eieren te bewaren is de middelste planken, aangezien de temperatuur hier het meest constant is.

Hoelang eieren bewaren in de koelkast?

Als je eieren goed bewaart in de koelkast, kun je ze 3 tot 5 weken na de legdatum nog gebruiken. De THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) op de verpakking houd meestal 28 dagen na de legdatum aan. Mits onbeschadigd en gekoeld kunnen eieren vaak nog 2 weken ná de THT-datum gegeten worden.

Benieuwd of jouw eieren nog goed zijn? Met deze truc kun je het makkelijk testen of je eieren nog goed zijn.