Wat is pides?

Wie weleens een verse pide bij de Turkse bakker heeft besteld, weet hoe onweerstaanbaar lekker dit is! Voor de mensen die het gerecht nóg niet kennen: een pide is een Turkse specialiteit dat bestaat uit een plat deeg met een vaak hartige toppings als gehakt, groentes of kaas. Hierdoor doet het eventueel denken aan een Italiaanse pizza.

Een pide - in tegenstelling tot de Italiaanse pizza - heeft vaak een langwerpige vorm en een iets steviger deeg. Daarnaast worden de toppings vaak direct op het deeg gelegd waar er bij de Italiaanse variant vaak nog tomatensaus tussenzit.

Topping

Er bestaat niet één vast recept voor de topping van een pide. Afhankelijk van smaak en voorkeur, wordt er gebruik gemaakt van verschillende ingrediënten. De bekendste voorbeelden zijn rund- of lamsgehakt, sucuk, spinazie, ui, feta en paprika. In Nederland zie je vooral de variant met gehakt of kaas in de Turkse bakkerij liggen. 

Pides recept: vegetarisch en met vlees

Benieuwd geworden naar een échte Turkse pide? In het programma Karsu's Turkse Keuken maken we twee varianten van het gerecht: pide met vlees en een vegetarische pide met paprika, spinazie en feta.  

Pides

Pides

Bekijk