Wat is sucuk?

Sucuk (spreek uit als: suu-djuuk) is een populaire, dan wel niet de populairste, worst uit Turkije en omstreken. Daar is de worst een belangrijk onderdeel in allerlei gerechten. Populair zijn sucuklu menemen (sucuk met roerei), sucuklu yumurta (gebakken eieren met sucuk) of gebakken plakjes sucuk als bijgerecht. Ook wordt het als topping gebruikt op pides of pizza's. 

Pul biber en knoflook

De pittige knoflookworst wordt gemaakt van rund- of lamsvlees met een hoog vetgehalte. Dit vlees wordt vermalen tot gehakt en gemengd met verschillende specerijen. Hoofdingrediënten zijn hier pul biber (Turkse pepervlokken) en knoflook. Daarnaast zit er ook vaak sumak, komijn en paprikapoeder doorheen. 

Nadat de kruiden zorgvuldig door het gehakt zijn gemengd, wordt het gehaktmengsel in een worstvel gestopt. Hierna zal de worst weken moeten drogen. Dit brengt een natuurlijk fermentatieproces op gang. Het eindresultaat is een half-droge worst. Door het hoge vetgehalte kan je sucuk grillen of bakken zonder toevoeging van extra olie. 

Gefermenteerde worst

Het bijzondere aan sucuk is het natuurlijke fermentatieproces. Hoe langer het fermentatieproces, hoe beter de kwaliteit. Traditionele sucuk-worsten moeten daarom wekenlang fermenteren. Een behoorlijk proces.

Om het fermentatieproces te versnellen proberen producenten dit nog weleens na te bootsen met warmte. Om de authentieke sucuk te beschermen, heeft het Turkse ministerie besloten dat de ongefermenteerde-worsten geen sucuk mogen heten maar het label 'sucuk lijkend product' krijgen. 

Hoe sucuk te gebruiken?

Hoewel het wel kan, wordt sucuk zelden rauw gegeten. We raden aan om de plakjes worst te bakken of te grillen alvorens je het gebruikt in een gerecht. Sucuk vind je tegenwoordig bijna in iedere supermarkt. Daar toch niet aanwezig? Ga dan naar een Turkse winkel. 

Hieronder hebben we onze favoriete 24Kitchen-recepten met sucuk op een rij gezet.

Turkse omelet met sucuk en groene peper  & Spaanse tortillas de camarones

Turkse omelet met sucuk en groene peper & Spaanse tortillas de camarones

Bekijk
Marokkaanse linzenstoof met ras el hanout & Linzensalade met venkel en sucuk

Marokkaanse linzenstoof met ras el hanout & Linzensalade met venkel en sucuk

Bekijk