Mie is een populair Chinees deegwaar dat veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het product is heerlijk in combinatie met geroerbakte groente, vlees of vis. Maar ook ideaal te gebruiken als basis voor een lekkere noedelsoep. Hoewel de Chinese mie vaak in Aziatische gerechten wordt gebruikt, lijkt het ongekookte product uit de supermarkt verdacht veel op de Italiaanse tagliatelle. Het zijn allebei lange, dunne deegslierten gemaakt van tarwegriesmeel én verpakt als vogelnestjes. Toch is de één veel duurder dan de ander. Hoe zit dat precies?

Mie: een pasta die doet alsof?

De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en belt met Lorenzo Ferraro, fabrikant van de Chinese mie uit de supermarkt. Hij vertelt dat onze mie wordt geproduceerd in Italië. ''De mie die wij maken is eigenlijk precies hetzelfde als Italiaanse tagliatelle, of op zijn Italiaans, tagliolini.'' Er zit geen verschil in ingrediënten, of in het maakproces. Daardoor lijkt het product toch eerder een pasta te zijn die doet alsof het mie is. Maar hoe kunnen twee dezelfde producten onder een andere naam verkocht worden?

 

Marketing

Dat wij mie eten uit Italië is het gevolg van slimme marketing, zo blijkt uit de aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Lorenzo Ferraro: 'Wij hebben mie twintig jaar geleden gelanceerd.'' Het gebeurde bij toeval. Ferraro kreeg een marketingman van Unilever op bezoek. ''Die zag ons product in een Italiaanse verpakking. Hij kreeg het idee om het in een Aziatische verpakking te doen.'' Dit idee werd een regelrechte hit. De Aziatische mie werd het bestverkopende product, in tegenstelling tot het identieke product in de Italiaanse verpakking. Zo belandde de Italiaanse tagliatelle als Chinese mie in onze schappen. Maar hoe zit het dan als je een portie bami besteld bij een Chinees afhaalrestaurant? 

Portie bami

Je herkent het vast wel. Je hebt trek in Chinees en belt het dichtstbijzijnde Chinese afhaalrestaurant voor een lekkere portie bami. Is dit wel authentiek Chinees? Uit de aflevering van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat dit vaak niet zo is. “Deze bami heeft niets met authentieke mie te maken”, vertelt de restauranteigenaar die in de uitzending aan het woord komt. De Chinese bami die je krijgt voorgeschoteld van zijn restaurant, is niets anders dan tagliatelle uit Italië. Lang verhaal kort: je kunt tagliatelle gebruiken voor bami en mie voor een pasta bolognese. Één ding is wel zeker: met een verpakking mie ben je wel een stuk goedkoper uit.