Nederlands gerecht

Veel gerechten bij Chinees-Indische restaurants in Nederland zijn aangepast aan het Nederlandse publiek of zijn zelfs volledig Nederlands. Zo ook babi pangang. Dit gerecht heeft niets met China te maken. Sterker nog: babi pangang is Indonesisch en betekent letterlijk 'geroosterd varkensvlees'. Denk echter niet dat dit gerecht in Indonesië wél op de kaart staat. Joris Vermeer onderzocht babi pangang in zijn programma Aardappeleters en kreeg in Indonesië bij 'oom Snor' een bordje 'babi pangang karo' voorgeschoteld met waanzinnig gegrild varkenvlees en een saus op basis van varkensbloed. Voor ons klinkt dit bijzonder, maar voor oom Snor is 't het lekkerste dat er is. De babi pangang die wij kennen, met zoetzure saus, is dus echt 100% Nederlands. En nu ook vastgelegd als immaterieel erfgoed.

Waarom immaterieel erfgoed?

Li Ping Lin, directeur bij Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers, stelt dat de Chinees-Indische restaurantcultuur onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland. "Deze restaurants hebben niet alleen de basis gelegd voor de integratie en acceptatie van de Chinezen in Nederland, maar ook voor de populariteit van de huidige Chinese en Aziatische horeca."

Het speciale aan de Chinees-Indische restaurantcultuur is de samenkomst van de Indische, de Chinese en de Nederlandse keuken. Helaas is er de afgelopen 10 jaar een grote terugloop te zien in deze sector. Dit onderwerp kwam onlangs op de radar. Felicia Alberding spreekt er bijvoorbeeld over in de eerste aflevering van haar podcast 'Mijn vader is een afhaalchinees'. En het erfgoedgemeenschap zet zich actief in om deze cultuur en de bijbehorende fusion-gerechten te laten voortbestaan. Zo kunnen we over 50 jaar nog genieten van een bak babi pangang met witte rijst.

Meer dan babi pangang

De status immaterieel erfgoed hebben we te danken aan Stichting Meer Dan Babi Pangang. Zij zetten zich in om de Aziatische cultuur, in breedste vorm, te promoten. Zo willen zij dit specifieke erfgoed waarborgen en een toekomst geven. Om babi pangang nieuw leven in te blazen ontwikkelen ze een babi pangang 2.0 én zijn ze bezig met het organiseren van een nationale babi pangang-dag.