Wat is het verschil?

Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces. Zijn verse kruiden dan altijd beter? Nee. Dit is afhankelijk van het kruid dat je gebruikt. Wij leggen uit.

Welke kruiden kunnen beter vers gebruikt worden? 

Basilicum, bieslook, peterselie, munt en dille. Deze kruiden bevatten veel 'vluchtige' smaakbestanddelen die tijdens het drogingsproces nagenoeg verdwijnen. Zonde dus. Voeg ze het liefst aan het einde van de bereiding toe. Of als garnering om de smaak en kleur te behouden. 

Welke kruiden zijn gedroogd een prima alternatief?

Kruiden als oregano en chili kunnen zonder problemen gedroogd in jouw kruidenkast staan. Ze verliezen weinig smaak tijdens het drogen. Dit geldt ook voor tijm, rozemarijn en salie. Het verschil wordt nóg kleiner wanneer de kruiden al worden toegevoegd tijdens de bereiding van het gerecht (het liefst 20 minuten in het kookvocht). Zo hebben de kruiden langer de tijd om smaak af te geven.