Uit de supermarkt versus uit tuincentra
Uit ervaring blijkt dat kruidenplantjes uit diverse supermarkten het vaak minder goed doen dan uit tuincentra. De wortelgroei van de planten is anders en dichter op elkaar bij supermarkt-kruiden, vaak zit er ook een kleinere pot omheen. Ook kan het dat de kruidenplanten eenmaal in de winkel op een andere manier verzorgd worden dan in een tuincentrum.

Hoe verzorg je kruidenplanten het beste?
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij. Zet de planten achter het raam in de zon, zodat ze genoeg licht (drie tot zes uur zon per dag) krijgen, maar de temperatuur niet teveel wisselt. Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven.

Kruiden plukken
Dan volgt het plukken van de kruiden, soms heb je maar een takje of een paar blaadjes nodig. Pluk kruiden nooit met je hand, in je hand zitten zuren waar sommige kruiden (bijvoorbeeld basilicum) niet tegenkunnen. Knip de kruiden liever per takje circa twee centimeter boven de grond af. Zo krijgt de plant de kans om opnieuw te groeien. Na het plukken kun je de kruiden grof of fijn hakken met een koksmes, fijnstampen in een vijzel of met een kruidenschaar in kleine stukjes knippen. Door het hakken, stampen en knippen komt het intense aroma van de kruiden vrij.

Overgebleven kruiden? Lees hier wat je ermee kunt doen